Geen dekbed voor baby

Laatst bijgewerkt: januari 2008

nieuws Om te voorkomen dat je baby het te warm krijgt tijdens de slaap – wat een belangrijke risicofactor is voor wiegendood – wordt aangeraden om geen dekbed te gebruiken tot de leeftijd van 2 jaar. De warmte-isolatie van een dekbedje is te vergelijken met 3-4 dekens en is te warm. Bovendien zijn baby’s van enkele weken soms in staat om helemaal onder hun dekbed te schuiven of een dekbed over zich heen te trekken. Als een baby met zijn gezicht in of op het dekbed komt geeft dit een belemmering van de ademhaling. Gebruik in verband met verstikkingsgevaar ook geen kussentje, hoofdbeschermer of schapenvacht. Een baby kan er met neus en mond tegenaan komen te liggen.
Kies liever een babyslaapzak. De armsgaten en de hals mogen niet zo ruim zijn dat de baby er met zijn hoofd doorheen kan. Bij een ongewatteerde trappelzak is vaak een dun deken nodig. Voor een baby in een gewatteerde trappelzaak is een deken overbodig.
Een andere mogelijkheid is een lakentje met 1-2 (katoenen of synthetische) dekens. Stop een dekentje dus niet in een dekbedhoes.
Je moet het bed ‘kort opmaken’, met de voeten van de baby vrijwel tegen het voeteneind, maar vermijd dubbel slaan van het beddengoed.
Wanneer je toch een dekbedje wil gebruiken, mag het niet los over de baby gelegd worden (ze kunnen zich dan onder het dekbed woelen) maar moet het ingestopt worden. Indien mogelijk moet bij het gebruik van een dekbed het bed kort opgemaakt worden. Voorkom dubbelslaan of min of meer geplooid liggen van het dekbed. Een dekbed moet voorzien zijn van een afsluitbare overtrek. De sluiting moet altijd gebruikt worden om te voorkomen dat een kind erin verstrikt kan raken. Gebruik alleen het zomerdekbed (indien deze keuze mogelijk is).

zie ook artikel : Wiegendood


bron: Kind en gezin
verschenen op : 29/01/2008 , bijgewerkt op 29/01/2008


pub