Tegen griep en verkoudheid werken antibiotica niet

Laatst bijgewerkt: January 2008

tips Griep, verkoudheden, de meeste keel- en oorontstekingen en tal van andere infecties worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en hebben geen enkele zin tegen een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Deze genezen normaal na enkele dagen vanzelf. Vele mensen schrijven hun genezing ten onrechte toe aan het gebruik van antibiotica, terwijl het om een natuurlijk genezingsproces gaat. Antibiotica hebben ook geen effect op de klachten en versnellen het genezingsproces ook niet. Symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn zijn eventueel te verhelpen met een koortswerend middel of een enkelvoudige pijnstiller op basis van paracetamol.
In sommige gevallen zal uw arts toch antibiotica voorschrijven, wanneer hij vermoedt dat er misschien sprake is van een bacteriële infectie (bv. een longontsteking) of een bijbesmetting door bacteriën. U moet dan de voorgeschreven dosis helemaal nemen , zonder de behandeling te onderbreken, ook als u intussen genezen bent.
Raadpleeg alleszins uw arts bij hoge koorts, als de koorts of de pijn langer dan 4 dagen aanhoudt of indien er andere klachten zijn waarover u ongerust bent, zoals ernstige keelpijn, huiduitslag, moeilijke ademhaling, enz.verschenen op : 30/11/2010
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt