ad

Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

dossier Sinds 2006 gelden in België strenge regels voor piercings en tatoeages.

Er mogen geen tatoeages of piercings worden uitgevoerd op personen die duidelijk onder invloed zijn van alcohol, drugs of geneesmiddelen welke hun beslissingsvermogen beïnvloeden of, algemener, die niet in staat zijn zelf een beslissing te nemen.
De uitvoerder moet er zich van vergewissen dat de klant over voldoende geestelijke en fysieke maturiteit beschikt om de handeling te ondergaan of eventueel niet te ondergaan.
Er is geen minimumleeftijd voorzien, maar er wordt aanbevolen geen tatoeages/piercings uit te voeren op kinderen omdat zijzelf niet in staat zijn een beslissing te treffen die misschien blijvende gevolgen zal hebben.

Toestemming

tattoo-rug-instrum.jpg
De piercer/tatoeëerder moet de klant een volledige mondelinge en schriftelijke voorlichting over de gevolgen en de verzorging tijdens het tatoeëren/piercen verschaffen.
Hij moet klanten ook bedenktijd geven en hen de mogelijkheid bieden eventueel later terug te keren.
Vóór de handeling moet de klant een document in tweevoud ondertekenen (één voor hemzelf en één voor de uitvoerder) waarin hij zijn toestemming verleent. Dit document moet o.m. de aard van de handeling (tatoeage of piercing), de datum, en voor tatoeages het partijnummer van de gebruikte producten bevatten.

Lees ook: Hennatatoeage kan ernstige allergische reactie veroorzaken

Hygiëneregels

De huidzone of slijmvlieszone waar de tatoeage of piercing wordt aangebracht moet proper zijn, zonder wonden. Ze moet gewassen en ontsmet zijn.

Handhygiëne

handen-wassen-spons-130.jpg
• Maak de handen (zonder juwelen, korte nagels zonder nagellak) nat onder lauw stromend water
• Neem een weinig vloeibare, antibacteriële zeep en laat deze rijkelijk schuimen op de handen en de bovenkant van de polsen gedurende 45 à 60 seconden. Let vooral op de nagels en de ruimte tussen de vingers. De nagels worden met een borstel gereinigd. De voorarmen worden niet vergeten
• Spoel grondig onder stromend water en laat het water een tijdje stromen om alle schuim uit de wasbak weg te spoelen
• Droog de handen met wegwerp papieren absorberende handdoeken
• De handdoek weggooien
• Eventueel kan na het handen wassen een weinig alcoholgel of een bolletje hydro-alcoholische oplossing worden gebruikt om de handen verder te ontsmetten.
• Wanneer de kraan niet kan worden bediend met een infrarood pedaal, voetpedaal of elleboogpedaal moet de kraan worden open- of dichtgedraaid met de wegwerp papieren absorberende handdoeken.
• De handen worden gewassen ’s morgens bij aankomst en ’s avonds bij het weggaan.
• De handen moeten worden gewassen vóór en na alle handelingen uitgevoerd op een klant, of na alle handelingen waarbij de handen mogelijk zijn besmet (b.v. na werk in de sterilisatiekamer).
• Het dragen van handschoenen is géén substituut voor het wassen van de handen wassen.

Handschoenen

Het dragen van handschoenen voor eenmalig gebruik is verplicht om de tatoeage en de piercing uit te voeren. De handschoenen, het liefst steriel, moeten het merkteken “CE” van medische hulpmiddelen dragen.
De verandering van handschoenen moet voorafgegaan worden door de ontsmetting van de handen door het wassen met een antiseptisch product. Het moet gevolgd worden door het gewone wassen van de handen.

Materiaal

Het materiaal dat het huidoppervlak binnendringt of in contact komt met de huid of het weefsel van de klant moet van eenmalig gebruik en steriel zijn.
De rechtstreekse houders van dit materiaal zijn van eenmalig gebruik of gesteriliseerd.
Het materiaal dat niet in contact komt met de huid of het weefsel, noch met het materiaal dat in contact komt met de huid of het weefsel van de klant, moet ten minste eenmaal per dag schoongemaakt worden met een aangepast detergent – ontsmettingsmiddel en na elke bevuiling met een biologisch product.

Schoonmaken materiaal

tattoo-hyg-instrum.jpg
• Het schoonmaken gebeurt door middel van een onsmettende oplossing (intrumentenbad).
• Vervolgens, wordt gebruik gemaakt van een automatische machine (ultrasoon reinigingsapparaat).

Sterilisatie van het warmtebestendig materiaal
• De sterilisatie gebeurt door autoclaafbehandeling ““type B” (proces dat vochtige warmte gebruikt - kleine stoomsterilisator met het kenteken CE medische hulpmiddelen en dat beantwoord aan de norm NBN EN 13060 " kleine stoomsterilisatoren) in naleving van de aanbevelingen van de fabrikant.

Producten gebruikt voor de tatoeage en piercing

• De gebruikte inkt voor de tatoeages moet overeenstemmen met de Europese regels. Op iedere verpakking moet er het merk, de fabrikant, de compositie en de vervaldatum figureren.

• Alle staafjes bestemd om, al dan niet tijdelijk, in gaatjes in de oren en in andere delen van het menselijk lichaam te plaatsen moeten voldoen aan een vrijgeving van een hoeveelheid nikkel dat kleiner is dan 0,2 gmg/cm2/week (migratielimiet).

Lees ook: Hennatatoeage kan ernstige allergische reactie veroorzaken

Lokalen en Meubilair

Tatoeages en piercings moeten worden uitgevoerd in een daarvoor bestemde ruimte (zie verder). Ze mogen ook worden uitgevoerd op tatoeëer- en/of piercingconventies die voldoen aan strikte eisen inzake hygiëne.

Tatoeages en piercings moeten uitgevoerd worden in verlichte en verluchte plaatsen, met ten minste de volgende verschillende ruimten:
1. een onthaalruimte of wachtruimte;
2. een ruimte waar de tatoeages of piercings gebeuren;
3. een ruimte voor het schoonmaken/ontsmetting/sterilisatie van het materiaal;
4. indien mogelijk een ruimte voor bewaring van afval en vuil linnen.
De ruimten 2, 3 en 4 kunnen, indien nodig, een enkele ruimte zijn waarin scheidingen worden aangebracht door middel van tussenschotten.

De werkruimte moet aan volgende voorwaarden voldoen:
• Het bekledingmateriaal: de vloer, muren en werktafels zijn niet poreus, effen en reinigbaar.
• Het meubilair en inrichting: het meubel waarop de klant zit heeft een reinigbare bekleding, beschermd door een ondergrond van eenmalig gebruik die veranderd wordt tussen twee klanten.
• Er is ten minste een lavabo, een verdeler van vloeibare zeep, een verdeler van handdoeken voor eenmalig gebruik.
• De bekleding van de ruimte voor schoonmaken/ ontsmetten/ sterilisatie moet beantwoorden aan de zelfde eigenschappen als voor de werkruimte;

Het is streng verboden te roken in de werkruimte.

De aanwezigheid van dieren is verboden in de werkruimte.

Onderhoud van de lokalen
• Onderhoud van de onthaalruimte – wachtruimte: ten minste eenmaal per week een simpele schoonmaak.
• Onderhoud van de werkruimte en schoonmaakruimte: dagelijkse schoonmaak. Vlekken moeten onmiddellijk schoongemaakt worden met bleekwater.

Onderhoud van het meubilair
Het meubilair van de werkruimte en de schoonmaakruimte moet ontsmet worden minstens eenmaal per dag of na elke bevuiling.

Piercing van de oorlel

Voor een piercing van de oorlel gelden minder strenge voorwaarden.
Het apparaat waarmee de oorlel wordt gepiercd, moet aan volgende voorwaarden voldoet:
• de twee delen van het juweel rusten op een standaard voor eenmalig gebruik, die het juweel scheidt van de schotten van het apparaat.
• Het juweel en de standaard moeten samen voorzien worden, onder de vorm van een pakje dat voorzien is van een hermetische verpakking waarvan de inhoud steriel is;
• De opening van de verpakking moet plaatsvinden net voor de piercing gebeurt;
• Elke handeling die vereist dat het juweel rechtstreeks tegen de schoten van het apparaat geplaatst wordt, is verboden.
• De piercings moeten plaatsvinden onder antiseptische omstandigheden (lokalen, het wassen van de handen).
• het apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het piercen van de oorlel. Het mag in geen geval gebruikt worden om het kraakbeen te piercen van het oor of van de neusvleugel.
De juwelen moeten voldoen aan een vrijgeving van een hoeveelheid nikkel dat kleiner is dan 0,2 gmg/cm2/week (migratielimiet).

Lees ook: Risico's piercings en tatoeages

Lees ook: Piercings: risico’s, voorzorgsmaatregelen en nazorg
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub