Nieuwe internationale richtlijn over de diagnose en behandeling van koemelkeiwitallergie bij kinderen

nieuws In België hebben 2 tot 5% van de zuigelingen en jonge kinderen een koemelkeiwitallergie, de meest voorkomende allergie bij jonge kinderen. Het niet, of niet snel genoeg herkennen en aanpakken van deze allergie zorgt voor heel wat problemen voor kinderen en ouders. Even goed stelt het te snel verkeerdelijk stellen van de diagnose problemen. Typische symptomen van een koemelkeiwitallergie zijn eczema en maag- en darmproblemen (zoals braken, kolieken en chronische diarree). Ernstige allergie die onbehandeld blijft kan leiden tot groei- en ontwikkelingsachterstand.

Een nieuwe internationale richtlijn maakt een snelle diagnose en een doelgerichte behandeling van koemelkeiwitallergie mogelijk:
- Bij allergische reacties bij borstvoeding, worden koemelkproducten geëlimineerd uit het dieet van de moeder.
- Bij flesvoeding is het advies afhankelijk van de ernst van de symptomen van de allergie.
** Bij matige gevallen van koemelkeiwitallergie kan een behandeling met zuigelingenvoeding op basis van extensief gehydrolyseerde eiwitten of vrije aminozuren, waarvan de efficiëntie wetenschappelijk is aangetoond, aangewezen. Bij deze voeding worden koemelkeiwitten scheikundig in kleine stukjes geknipt, waardoor het risico op een allergische reactie sterk vermindert. Als deze voeding niet de nodige verbetering oplevert, of als deze voeding door het kind geweigerd wordt, moet worden overgeschakeld op zuigelingenvoeding op basis van vrije aminozuren.
** Bij ernstige koemelkallergie is zuigelingenvoeding op basis van vrije aminozuren aangewezen. Deze voeding bevat enkel vrije aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en kunnen vrijwel geen allergische reactie veroorzaken. Deze voeding biedt daarenboven alle nodige voedingsstoffen voor een optimale groei en ontwikkeling van het kind. Onmiddellijk gebruik van dit type zuigelingenvoeding is aanbevolen bij kinderen met een veronderstelde koemelkeiwitallergie waarvan de ontwikkeling (groei, gewicht) onder druk staat en bij kinderen die levensbedreigende reacties vertonen.
- In de behandeling worden plantaardige melken (notenmelk, rijstmelk, ...…) en dierlijke melken (schapenmelk, geitenmelk) afgeraden.
Volgens prof. Yvan Vandenplas, Vrije Universiteit Brussel en een van de initiatiefnemers van de nieuwe Richtlijn, zijn dit de eerste praktische richtlijnen voor de diagnose en de behandeling van koemelkeiwitallergie bij zuigelingen en jonge kinderen. Onze richtlijnen helpen artsen om koemelkeiwitallergie vast te stellen, net als de ernst van het probleem. In functie van de ernst worden er ook voedingsoplossingen voorgesteld, die volledig tegemoet komen aan de voedingsbehoeften van het allergische kind.”
De volledige tekst van de ‘Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants’ kan geraadpleegd worden op:
http://adc.bmj.com/cgi/content/full/92/10/902


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram