ad

Moet je een huidwonde afdekken of bloot laten?

Laatst bijgewerkt: januari 2009

nieuws Om te voorkomen dat kiemen in de wonde geraken en om de genezing te versnellen, wordt meestal aangeraden om de wonde af te dekken nadat ze goed gereinigd en eventueel ontsmet is. Vooraleer een pleister op de wonde te kleven, laat u het ontsmettingmiddel goed opdragen (zonder er op te blazen).
Een oppervlakkige, zuivere schaafwonde en kleine wonden moet u niet afdekken. Ze genezen goed als er lucht bij kan. Op gevoelige plekken (bv. hiel, elleboog, voetzool...) of als er vuil in de wonde kan komen, kunt u als bescherming een luchtdoorlatende pleister aanbrengen. Een mogelijk alternatief is een verbandspray die op de wonde gespoten wordt en een transparante film vormt.
Let erop dat u een pleister kiest die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister wanneer er bloed of vocht door de pleister komt, maar tenminste elke drie dagen.
Bij een diepere schaafwonde: leg een vetverband op de wonde zodat ze vochtig blijft en dek af met een steriel kompres en een afdekkend verband. Voor uitgebreide oppervlakkige wonden zijn er zogenaamde hydro-actieve plakken, hydrocolloïden en wondfolies verkrijgbaar. Het vochtige wondmilieu onder deze wondbedekkers zorgt voor een snelle wondgenezing met de minste pijn en de kleinste kans op littekenvorming. Ze hebben een betere hechting aan de huid, zodat bacteriën van buiten geen kans krijgen in contact te komen met de wond. Er treedt zelden verkleving met de wond op, waardoor verwijderen van deze wondbedekkers geen problemen geeft. Ze kunnen over het algemeen enkele dagen blijven zitten. Informeer daarover bij uw huisarts of apotheker.
• Een snijwonde kunnen we afdekken met een wondpleister of, indien de wonde nog wat bloedt, met een drukkend verbandje.

Volgende wonden moeten steeds door een geneesheer behandeld worden:
• sterk bevuilde wonden;
• vreemd voorwerp in de wonde dat niet oppervlakkig zit;
• een diepe steek- of snijwond die meer dan 1 mm openstaat;
• een grote wond met gerafelde, ruwe wondranden of met loshangende huidflappen;
• als kwetsbare plaatsen geraakt zijn, zoals het oog, het gezicht of de geslachtsorganen;
• ontstoken wonden;
• hevige bloedingen die niet stopt nadat u deze gedurende vijf minuten stevig hebt dichtgedrukt;
• beten (van mens of dier)
ad


pub