Geen honing voor zuigelingen

Laatst bijgewerkt: januari 2008

nieuws Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan één jaar wegens gevaar voor infantiel botulisme. Infantiel botulisme wordt veroorzaakt door een gifstof (toxine) die door de Clostridium botulinum bacterie wordt geproduceerd. Voor kinderen en volwassenen vormen deze sporen normaal gezien geen gevaar. Daarentegen is bij een baby het spijsverteringsstelsel nog niet voldoende ontwikkeld en bestaat het risico dat deze bacteriën er uitgroeien en hun toxine produceren. Deze toxines kunnen bij baby’s diverse symptomen veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs tot de dood leiden.
Aangezien honing geen intense hittebehandeling ondergaat, kan hij eventueel levende sporen van die bacterie in kleine hoeveelheden bevatten. Daarom raadt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu af om kinderen jonger dan één jaar honing te geven.
Deze aanbeveling betreft slechts de pure honing. Ze betreft niet de honingbevattende producten zoals kinderkoekjes en babyvoeding die wel een aangepaste behandeling hebben ondergaan, en dus geen probleem vormen.
De sporen van de bacterie die infantiel botulisme veroorzaken komen niet in de moedermelk terecht. Zogende moeders mogen dus gerust honing eten.

Lees ook: Voedselintoxicaties


bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram