ad

Systematische opsporing van dikkedarmkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere gaat 500.000 euro investeren in een proefproject om dikkedarmkanker systematisch te screenen. Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde kanker bij mannen, en in ons land sterven dagelijks twee mensen aan de ziekte. Nochtans zijn de kansen op genezing erg groot, 90 procent, wanneer de kanker vroeg genoeg opgemerkt wordt.
Daarom wil minister Vanackere tegen 2011 in heel Vlaanderen een screeningsprogramma voor dikkedarmkanker.
Tijdens het proefproject zal onder meer worden nagegaan hoe de doelgroep (40-74 jaar) het beste aangespoord kan worden om deel te nemen aan het screeningsprogramma. Daarom zal een deel van de doelgroep eerst een uitnodiging tot stoelgangonderzoek in de bus krijgen, en als ze daar niet op ingaan, nog eens gecontacteerd worden door de huisarts.
Het andere deel zal eerst door de huisarts aangesproken worden over het project, en als daarop geen respons komt, nog eens een schriftelijke uitnodiging krijgen. Zo wordt nagegaan welke methode het meeste mensen over de streep trekt.
De screening zelf zal ook op twee verschillende manieren gebeuren. Bij personen tussen 50 en 74 jaar die geen symptomen of erfelijke aanwijzingen van darmkanker hebben, gebeurt de screening via de opsporing van niet zichtbaar bloed in de stoelgang. Als daarbij afwijkingen worden voorgesteld, wordt een darmonderzoek uitgevoerd. Daarbij wordt met een endoscoop in de darm gekeken.
Bij personen tussen 40 en 74 jaar met eerstegraadsverwanten met dikkedarmkanker wordt het stoelgangonderzoek overgeslagen en wordt meteen een darmonderzoek met endoscoop uitgevoerd.

Lees ook: Darmkanker
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub