De Nintendo-duim

Laatst bijgewerkt: november 2007
gaming-duim-150.jpg

nieuws Computerspelletjes die in de hand vastgehouden moeten worden, vereisen een repeterend gebruik van de duim. Hierdoor kan een ontsteking van de duim ontstaan, een vorm van RSI (Repetitive Strain Injury), die de naam ‘Nintendo-duim’ of ‘Nintendonitis’ heeft meegekregen.
Volgens Brits onderzoek zou maar liefst 15 procent van de onderzochte kinderen vanaf 9 jaar last te hebben van een gevoelloze, pijnlijke of tintelende duim of duimbasis, soms doorstralend naar de pols, en van pijn in nek en schouders. Hoewel dat laatste vaak meer een gevolg is van het urenlang in een verkeerde of doorgezakte houding achter de computer zitten.
De Nintendo-duim zou vooral voorkomen bij kinderen die meerdere uren per dag intensief in de weer zijn met spelcomputers. Ook gaan veel van die spelletjes na een bepaalde score steeds sneller en sneller. Dat draagt er allemaal aan bij dat er een verkeerde spiercontractie ontstaat, die op een gegeven moment chronisch kan worden.
Al gaan er in Nederland stemmen op om het spelcomputergebruik te beperken (tot één kwartier per dag, desnoods een half uur per dag, verdeeld over twee kwartier, waarbij ze na een kwartier zeker vijf minuten even achter de computer weg moeten), tillen de meeste specialisten niet zo zwaar te tillen aan deze problemen. Ook vroeger hadden kinderen er last van. Dat kwam door te knikkeren, en men sprak toen van een ‘knikkerduim’.

Belangrijker echter zijn de schouder- en nekklachten. De oorzaken van die klachten zijn te veel en slecht zitten en te weinig bewegen. Enkele tips voor fans van video-spellen:
- het scherm moet even hoog als je ogen staan.
- Het blad van de tafel moet hoog genoeg zijn.
- De ellebogen moeten een rechte hoek maken.
- Zorg voor een stevige steun in de rug.

zie ook artikel : RSI (R S I of repetitive strain injury)verschenen op : 30/11/2010


pub