Glaucoom

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 12 reacties
glaucoom-zicht.jpg

dossier Tussen de 90 en de 100.000 mensen hebben in België te kampen met glaucoom. Glaucoom is een verzamelnaam voor een aantal oogaandoeningen waarbij de druk in de oogbol verhoogt. Die verhoogde druk tast de oog-zenuw aan, wat leidt tot een vermindering van het zicht en uiteindelijk tot blindheid.

Chronisch glaucoom komt het meeste voor, maar bezorgt geen last of oogpijn. Vooraleer men merkt dat er met het zicht iets mis loopt, kan de aantasting reeds ver gevorderd zijn. Glaucoom kan echter gemakkelijk vroegtijdig opgespoord en met succes onder controle gehouden worden. Chronisch glaucoom komt vooral boven de 40 jaar voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. De aandoening is erfelijk bepaald, zodat het in sommige families meer voorkomt dan in andere.

Bij een acuut glaucoom verhoogt de oogdruk vrij plots en bruusk na bijvoorbeeld een ongeval (b.v. een slag op het oog) of door bepaalde geneesmiddelen die een pupilverwijdend effect hebben. Dit gaat gepaard met scherpe pijnen aan het oog, hoofdpijn, een daling van het gezichtsvermogen en braken. Het oog is rood, de pupil is verwijd en de oogbol voelt hard en gespannen aan. Acuut glaucoom moet onmiddellijk behandeld worden. Het kan op twee, drie dagen tot blindheid leiden.

Diagnose

Voor de diagnose van glaucoom worden drie onderzoeken uitgevoerd: een oogdrukmeting, een controle van het uitzicht van de oogzenuw en een gezichtsveldonderzoek.

De oogdrukmeting en de controle van het uitzicht van de oogzenuw maken doorgaans deel uit van elk routine oogonderzoek bij volwassenen. Bij een gezichtsveldonderzoek wordt nagegaan welke zones van het gezichtsveld, uitvallen.

Het gezichtsverlies bij glaucoom is definitief. De beschadiging van de oogzenuw kan op geen enkele wijze hersteld worden. De behandeling moet bijgevolg zo vroeg mogelijk starten, liefst vóór de oogzenuw beschadigd is.

Behandeling

Glaucoom wordt op de eerste plaats behandeld met geneesmiddelen onder de vorm van oogdruppels. Als de druk in de oogbol niet voldoende gecontroleerd kan worden met geneesmiddelen kan men overgaan tot een heelkundige behandeling.

Omdat chronisch glaucoom meestal slechts laat opgemerkt wordt, is het aangewezen de oogdruk geregeld te laten controleren. Bloedverwanten van glaucoomlijders en diabetici lopen een grotere kans op het ontwikkelen van glaucoom. Zij moeten hun ogen minstens éénmaal per jaar laten controleren, Mensen boven de 40 moeten om de 2 à 3 jaar hun oogdruk laten controleren.

zie ook artikel : Test je kennis over glaucoom


verschenen op : 01/09/2000 , bijgewerkt op 03/11/2015

12 reacties

Glaucoom

door anoniem, 7 February 2015 om 12:06

telkens als ik iets zoek over glaucoom komt er een heel ander onderwerp dan dat ik zocht help me please met het vinden van het goeie greetz the girl or boy

Glaucoom en cataract

door anoniem, 19 November 2012 om 17:39

Door jarenlang (2 1/2 jaar) cortisone te hebben genomen, heb ik nu last van cataract en glaucoom. Ik merk dat mijn zicht achteruit gaat. Heeft iemand hier ervaring mee ?Is een operatie tegen cataract te overwegen of niet ? Graag een reactie

cataract?

door Roef Winnie, 15 December 2011 om 00:16

Beste Jurgen Sorry voor het late antwoord! Toevallig nu jouw berichtje gelezen. Ik denk dat er dus nog wel een Winnie mét dezelfde familienaam moet rondlopen. een oogarts wellicht ( maar zo slim ben ik niet ). Alvast dankjewel voor het compliment. Ben nu al 3 jaar thuis ( bijna met pensioen ) maar heb het nog altijd druk genoeg! Ik hoop dat ook jij het goed stelt? Groetjes Roef Winnie

cataract

door Jurgen Mergan, 14 May 2011 om 18:48

Hoi, ff niets ter zake. Heb jij lesgegeven in de Tuinbouwschool in Peizegem ? Ik ben daar geweest en u was één van mijn favoriete leerkrachten ;) Grtjs Jurgen jurgen.mergan@telenet.be

gesecialiseerde centea voor glaucoom

door Bob Moens, 16 May 2007 om 16:50

Zou er mij iemand kunnen zeggen wat in België de belangrijkste centra voor glaucoom chirurgie zijn? Ogen blijven toch gevoelige materie, is het niet. Uitkijkend naar jullie reactie. Bob

bekijk alle 12 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub