Sekssites stimuleren compulsief internetgebruik

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
toetsenbord-comp-2.jpg

nieuws Volwassenen die op internet zoeken naar sexsites hebben de grootste kans op het ontwikkelen van compulsief internetgebruik. Nederland telt ongeveer 60 à 70.000 volwassenen compulsief internetgebruikers. Het betreft vooral jongere volwassenen die meer dan 35 uur per week online zijn. Tot deze conclusie komt van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam.

Vooral internetgebruikers die veel tijd besteden aan het zoeken naar online erotica, gamen en het gebruiken van chatprogramma’s hebben een grotere kans compulsief van het internet gebruik te maken. Verder blijken vooral mensen met een lage emotionele stabiliteit – dat wil zeggen snel prikkelbaar, angstig en nerveus - gevoelig te zijn voor het ontwikkelen van compulsief internetgebruik. Dat geldt ook voor impulsieve mensen. Dat zijn mensen die de neiging hebben direct op prikkels te reageren zonder stil te staan bij eventuele negatieve gevolgen. Compulsieve internetgebruikers blijken vaker depressieve klachten te hebben, vaker eenzaam te zijn en minder zelfvertrouwen te hebben. Dit kan echter zowel een gevolg zijn van compulsief internetgebruik als een oorzaak.
Ten opzichte van de totale groep internetgebruikers gaat het slechts om een kleine minderheid, namelijk 1%. Door het grote aantal internetgebruikers betreft het uiteindelijk echter een grote groep vooral jongere mensen. De mogelijk ernstige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van deze jong volwassenen maken dat compulsief internetgebruik onder jongeren bijzondere aandacht vraagt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram