ad

Over CVS: Moe in tijden van stress

Laatst bijgewerkt: september 2019
boeko6-moe.jpg

boeken/interviews Het ‘chronische vermoeidheidssyndroom’ (CVS) en fibromyalgie lijken in onze westerse samenleving steeds vaker voorkomende kwalen ter worden. Bij CVS gaat het in hoofdzaak om een klinisch vastgestelde, onverklaarbare, voortdurende of steeds weerkerende vermoeidheid of uitputting die 6 maanden of langer duurt. Fibromyalgie-patiënten hebben vaak gelijkaardige klachten maar lijden voornamelijk aan chronische pijn in spieren en pezen. Bij mensen die aan deze syndromen lijden, wordt meestal geen lichamelijke verklaring gevonden.

Over de oorzaken, diagnose en behandeling van CVS/ fibromyalgie bestaat al lang de nodige controverse. Die discussie is voor psychiater en hoogleraar Boudewijn Van Houdenhove -algemeen erkend als een autoriteit op het gebied van CVS – een van de drijfveren om zijn ervaringen neer te schrijven. Aan de hand van een groot aantal patiëntenverhalen (gebaseerd op meer dan 2000 patïëntencontacten) pleit Van Houdenhove in zijn boek ‘Moe in tijden van stress’ voor een brede psychosociale kijk op beide syndromen. Hij is ervan overtuigd dat in de vele verhalen de sleutel zit om de klachten van CVS patiënten te begrijpen: wie moeite doet om te luisteren, komt tot de conclusie dat deze mensen vaak chronisch overbelast zijn. Van Houdenhove maakt in zijn boek ook plaats voor enkele nieuwe inzichten over het ‘crashen’ van ons stresssysteem, waardoor energie- en pijnmechanismen worden ontregeld. Hij concludeert dat CVS geen louter lichamelijk of pyschisch probleem is, maar net een samengaan van psychologische, biologische en sociale elementen. Vanuit die visie wil hij hulpmiddelen aanreiken voor behandeling.
‘Moe in tijden van stress’ volgt drie jaar na Van Houdenhove’s veelbesproken boek ‘Ziek zonder ziekte’. Gezien de heftige reacties die het onderwerp oproepen, wordt in dit nieuwe werk ook uitgebreid aandacht besteed aan de bestaande controverses (o.a. op het internet) waarbij Van Houdenhove zelf vaak kop van jut is.

Moe in tijden van stress: luisteren naar het chronischevermoeidheidssyndroom, Boudewijn Van Houdenhove, Lannoo 2001, ISBN 90 209 4323 5
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub