Slaappositie en nierstenen

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Mensen die altijd op één zijde van het lichaam slapen, maken deze zwaarbelaste kant extra gevoelig voor het ontwikkelen van nierstenen. Dit meldt The Journal of Urology.
Nierstenen worden veroorzaakt door steenvorming in de nieren van moeilijk in urine oplosbare stoffen. Infecties van de urinewegen, sommige nieraandoeningen en een overmatige inname van vitamine D kunnen de aanleiding zijn tot niersteenvorming.
Tijdens een tweejarige studie werden 110 patiënten gevolgd die last hadden van nierstenen aan één zijde van het lichaam. Dit bleek bij 75 procent van de patiënten de favoriete slaapkant te zijn. Als bepaalde stoffen in urine de hoofdoorzaak zijn van nierstenen, dan zouden deze stenen logischerwijs aan beide zijde van het lichaam moeten voorkomen. Waarschijnlijk speelt de slaappositie dus ook een rol in dit proces. Door overbelasting kan de bloedtoevoer naar de nier aan de slaapzijde belemmerd worden. Daardoor is deze nier niet in staat om zichzelf te reinigen, menen de onderzoekers. Het veranderen van de slaapgewoonten zou een simpele methode kunnen zijn om het risico van niersteenvorming te verminderen.

Lees ook: Tien vragen over nierstenen beantwoord
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram