ad

Diabetesgeneesmiddel verhoogt kans op hartfalen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Nieuwe studies in Engeland en Duitsland waarschuwen tegen het gebruik van rosiglitazon (merknaam Avandia en Avandamet) bij type 2-diabetespatiënten. Het geneesmiddel zou het risico op hartfalen verdubbelen.
In mei had de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) al een waarschuwing uitgevaardigd betreffende het verhoogde risico van cardiovasculaire accidenten met rosiglitazon. Dit gebeurde naar aanleiding van de publicatie op de website van New England Journal of Medicine [via www.nejm.org] van een analyse van 42 studies met rosiglitazon waaruit een verhoogd risico (+ 43%) op van acuut hartinfarct en op sterfte bleek.
Nieuwe Britse en Duitse publicaties (in Diabetes Care, juli 2007 en Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3) heeft nu aangetoond dat 1 op 50 patiënten die behandeld worden met rosiglitazon binnen een termijn van 2 jaar geconfronteerd worden met hartfalen. Dit geldt ook voor mensen die voordien nooit hartfalen hebben gehad. In het Duits onderzoek wordt Avandia ook afgeraden voor oudere vrouwen met een zwak beendergestel vanwege het verhoogd risico op breuken. Volgens die studie heeft het geneesmiddelen geen voordelen in vergelijking met andere orale diabetesmiddelen, maar wel meer nadelen.
Het Europese Geneesmiddelenagentschap onderzoekt momenteel het gebruik van het geneesmiddel.
ad


pub