Wat is het beste hoofdkussen?

In dit artikel
Wat is het beste hoofdkussen?

dossier

Je hoofdkussen moet je wervelkolom optimaal ondersteunen, zodat hij in een gestrekte positie blijft tijdens je slaap. Op die manier vermijd je nekpijn en zal je uitgerust wakker worden. Bij de keuze van een nieuw hoofdkussen moet je daarom rekening houden met je slaaphouding, de vulling van het kussen en de hardheid van je matras.

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

Slaaphouding

123-man-slaapwandelen-kussen-slaap-01-18.jpg
Er zijn geen harde regels om je hoofdkussen af te stemmen op je slaaphouding, omdat iedereen wel eens van houding wisselt gedurende de nacht. Een hoofdkussen moet dus in alle slaaphoudingen werken. Toch zijn er enkele algemene richtlijnen:

  • Zijslapers hebben een steviger en iets dikker kussen nodig. Het kussen moet even dik zijn als de afstand tussen je oor en je buitenschouder.
  • Wat het best werkt voor buikslapers, is een zacht kussen of helemaal geen kussen. Een kussen onder de buik en bekken kan rugpijn voorkomen.
  • Voor rugslapers is een platter kussen de beste keuze, zodat hoofd en nek op één lijn liggen. Ook kies je beter een kussen uit zacht materiaal. Als je nekpijn hebt en op je rug slaapt, ga dan voor een kussen dat extra ondersteuning biedt, terwijl het toch zacht genoeg is.

Lees ook: '2 minuten tot je slaapt': inzichten en praktische slaaptips

Vulling van het kussen

De meest gebruikte kussenvullingen zijn dons en veren, polyester vezels (synthetische vulling) en schuimblokken van koudschuim, traagschuim of latexschuim (nekkussen). Elk van deze vullingen heeft specifieke kenmerken:

Dons en veren:

  • Je kan de vulling gemakkelijk zelf vormen.
  • Ze mogen niet altijd in de wasmachine.
  • Ze zijn gevoeliger voor stofmijt.
  • Veertjes hebben soms harde, scherpe veerpennetjes die je door de hoes heen voelt.

Synthetische/polyester vezels:

  • Verkrijgbaar in veel soorten, kwaliteiten en prijzen.
  • Je kan ze gemakkelijk zelf wassen.
  • Ze zijn vrij elastisch, maar minder 'vormbaar' dan een verenkussen.
  • Ze zijn minder gevoelig voor stofmijt dan dons en veren.

Nekkussens of schuimblokkussens

  • Voorgevormde, massieve kussens worden ook nekkussens genoemd. Men verkoopt ze vaak als de oplossing voor allerlei kwalen en ongemakken, zoals allergieën, hoofpijn en slaapproblemen, maar daar is geen hard bewijs voor. Vermoedelijk helpen ze wel bij nek- en rugklachten. Deze kussens nemen bovendien geen stof op, dus ze zijn ideaal voor mensen met een stofallergie.
  • De nadelen zijn dat ze warm kunnen aanvoelen en een sterke geur afgeven. En je kan ze doorgaans niet in een wasmachine steken.

Lees ook: Wat zijn die spiertrekkingen tijdens je slaap?

Hardheid van de matras

Ook de hardheid van je matras speelt een rol bij de keuze voor een hoofdkussen. Is je matras stevig, dan combineer je ze het best met een zachter kussen. Als het kussen op een stevige ondergrond ligt, kan het zich namelijk aanpassen aan de druk van je hoofd in je beginslaappositie. Als je een zachtere matras hebt, dan is een steviger kussen beter om je hoofd en nek op één lijn te houden.

Lees ook: Waarop moet je letten als je een nieuwe matras wil kopen?

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl
https://thesleepdoctor.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram