ad

Gebruik een goed hoofdkussen

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
hoofdkussens-150.jpg

nieuws Dat een matras belangrijk is voor een goede nachtrust, vindt iedereen evident. Het hoofdkussen is echter vaak bijzaak. Nochtans speelt ook dat een belangrijke rol om de nek in zijn natuurlijke houding te ondersteunen.
Een goed hoofdkussen geeft een zachte en continue ondersteuning van zowel de nek als het hoofd. Dit zowel in ruglig als in zijlig. De steun mag niet enkel ter hoogte van de nekwervels plaatsvinden.
Het hoofdkussen bestaat het best uit een stevig materiaal. Zachte materialen (zoals dons, synthetische bolletjes, kapok, boekweit, wol,...) bieden in het begin van de nacht wel een goede ondersteuning, maar worden door de aanhoudende druk tijdens de slaap vaak helemaal ingedrukt waardoor ze nauwelijks nog steun geven. Elastisch schuim (bv. latex,) is daarentegen een materiaal dat wel zijn vorm behoudt en toch zacht aanvoelt.
In functie van de meest aangenomen slaaphouding zijn er verschillende hoofdkussens te vinden op de markt. Een rugslaper heeft een hoofdkussen nodig dat niet al te hoog is zodat de holle kromming van de nek ondersteund wordt. Meestal is een welving voorgevormd die overeenstemt met de natuurlijke kromming van de nekwervels (cervicale lordose). Een buikslaper heeft geen of slechts een laag hoofdkussen nodig. Dit heeft niet echt een ondersteunende functie, maar zorgt eerder voor een zacht gevoel aan het hoofd. De nekwervels van een zijslaper liggen het best in het verlengde van de rest van de wervelzuil om de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk te houden en geen spierspanning te veroorzaken. Het hoofdkussen mag niet te hoog maar ook niet te laag zijn. Deze kussens zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar om de verschillende schouderbreedtes te overbruggen.
Het kussen moet om de drie à vijf jaar vervangen worden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub