ad

Wanneer je huiduitslag krijgt van zweten

Laatst bijgewerkt: juli 2007
miliara-rubra-150.jpg

nieuws Miliaria rubra is een huidaandoening die ontstaat als de afvoergangen van de zweetklieren verstopt zijn, waardoor zweet in de afvoerbuizen achterblijft. Het is een vorm van huiduitslag die gepaard gaat met stekende jeuk. De Engelsen spreken dan ook van prickley heat.
Het komt het meest voor op plaatsen met een warm en vochtig klimaat, zoals in de tropen. De uitslag wordt meestal aangetroffen op plaatsen met huidplooien, op de borst, rug, hals, ellebogen en knieholtes. Het gezicht, de handpalmen en voetzolen blijven vrij van uitslag. De uitslag is rood van kleur, jeukt sterk en irriteert (prikt). Op de plaatsen van de uitslag kunnen talloze kleine blaasjes aanwezig zijn.
Overgewicht en synthetische kleding werken dergelijke uitslag in de hand.

Enkele eenvoudige tips voor mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van miliaria rubra:
• Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer.
• Probeer de temperatuur binnenshuis zo laag mogelijk te houden. Handhaaf een aangename temperatuur en luchtvochtigheid (indien mogelijk met ventilator of airco) om het zweten te verminderen.
• Draag kleding die losjes en gemakkelijk zit. Trek regelmatig andere kleren aan. Katoen heeft de voorkeur.
• Neem regelmatig een bad en houd de huid schoon en droog.
• Vermijd of verminder het eten van gekruide spijzen.
• Probeer niet te krabben, omdat dit kan leiden tot secundaire infecties.
In lichte gevallen is geen medicatie nodig. Bij ernstige jeuk kan de arts een poeder voorschrijven dat het zweet absorbeert en op de aangedane plekken kan worden aangebracht. Als de uitslag geïnfecteerd raakt, kan behandeling met antibiotica noodzakelijk zijn.
ad


pub