Voorkom Listeria tijdens zwangerschap

Laatst bijgewerkt: maart 2007
listeria-200.jpg

nieuws Een besmetting met de bacterie Listeria monocytogenes kan bij de zwangere vrouw aanleiding geven tot miskraam, doodgeboorte en soms ernstige ziekte van de pasgeborene. De infectie blijkt bij zwangere vrouwen iets meer voor te komen. De besmettingsbron is meestal besmet voedsel. Daarom gelden een aantal preventieve maatregelen voor zwangere vrouwen:

• Vermijd het eten van zachte kazen en schimmelkazen (feta, brie, camembert, roquefort, gorgonzola), tenzij op de verpakking vermeld staat dat ze gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.
• Vermijd patés (tenzij in blik).
• Vermijd rauwe of gerookte vis en zeevruchten (tenzij nadien gekookt) zoals zalm, forel, kabeljauw, tonijn of makreel (in blik mag wel), oesters, surimi enzovoort.
• Kook rauwe, dierlijke producten goed door.
• Was rauwe groenten grondig.
• Voorverpakte charcuterie zoals hesp heeft de voorkeur.

zie ook artikel : Zwangerschap en infectieziekten



verschenen op : 30/11/2010


pub