ad

Facelift (halslift en wenkbrauwlift)

Laatst bijgewerkt: april 2019

dossier

Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Deze ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Bij de klassieke facelift wordt een incisie gemaakt van voor het oor tot achter het oor. De huid wordt aangespannen, de onderhuidse weefsels (spieren en vet) gecorrigeerd en het huidoverschot verwijderd. Een facelift neemt ongeveer drie uur in beslag en vindt plaats onder algemene verdoving . U kunt de dag van uw facelift nog naar huis.

De macs-lift of minilift of S-lift

micro-facelift.jpg

Minifacelift

De minifacelift is op dit moment een veel gevraagde ingreep die zachter en eenvoudiger is dan de klassieke facelift.

De macs-lift (Minimal Access Cranial Suspension), S-lift, soft lift of ook wel minilift is een geavanceerde techniek voor natuurlijke gezichtsverjonging. De macs-lift heeft vooral effect op de hals, de kaaklijn en hamsterwangen. De macs-lift is minder ingrijpend dan de klassieke facelift . De macs-lift garandeert duurzame resultaten, een kleinere incisie en dus een sneller genezingsproces. De ‘mini’ in minilift staat dus voor mini litteken en mini herstelperiode!

De ingreep kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De chirurg maakt een sneetje in het haar ter hoogte van de slapen en boven het oor. Het litteken loopt verder in het oor. De huid van het gezicht wordt enigszins aangespannen (niet de hals) om een heel harmonieus effect te verkrijgen met een natuurlijke verjonging van het gezicht tot gevolg. Als er sprake is van een dubbele kin, kan er tegelijkertijd een liposculptuur van de kin uitgevoerd worden.

Halslift

Hierbij wordt een lift van de halsregio gedaan. De littekens bij deze operatie lopen verder naar achteren dan bij de vorig beschreven operatie, dwz tot achter het oor en in de nekhaarlijn, om een maximaal resultaat (lift) van de halshuid te verkrijgen. Soms wordt ook een sneetje gemaakt onder de kin om het onderhuids vetweefsel te verwijderen en het onderhuids bind - en spierweefsel strakker te hechten. (=liposculptuur van de kin)

Full-Facelift

facelift-voor.jpg

Facelift - voor

Bij de full facelift wordt vanaf het middelste deel van het gezicht tot en met de hals, vet - en huidweefsel weggenomen en de spieren ingekort. Hiertoe maakt de arts een snede vanaf de haarlijn boven de slaap via de natuurlijke plooi voor en achter het oor naar de achterkant van het hoofd. De huid wordt hierna losgemaakt van het weefsel en de spieren. Overtollig vet wordt weggenomen en de spieren worden korter gemaakt. De huid wordt teruggelegd en strak getrokken en het teveel aan huidweefsel wordt verwijderd. Hechtingen worden in meerdere lagen aangebracht om de trekkrachten op de huid te verdelen. Indien gewenst wordt ook nog een snede in de plooi onder de kin gemaakt om ook de voorste halsspieren strakker te kunnen trekken.

Wenkbrauwlift / Voorhoofdslift

facelift-na.jpg

Facelift - na

Bij de wenkbrauwlift/voorhoofdslift worden de uitgezakte wenkbrauwen en voorhoofdshuid gelift. Alhoewel de wenkbrauwen en voorhoofd één geheel vormen met het aangezicht, wordt deze operatie vaak apart verricht en behoort het niet bij een Full-Facelift. Wel wordt deze operatie vaak gecombineerd met een bovenooglid - en onderooglid correctie.

Praktisch

Voor de operatie heeft U een uitgebreid gesprek met de arts. Wanneer U geneesmiddelen gebruikt moet U dit aan de arts melden. Bepaalde medicijnen (vb. aspirine) mag U 10 dagen voor de operatie niet meer innemen. Daarnaast moet U 4 weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor wondstoornissen en zelfs wondversterf na de operatie kan optreden.

Na afloop van een facelift wordt het gezicht ondersteund door een elastische muts. Dit dient als verband en moet ongeveer 5-7 dagen blijven zitten. Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals gezwollen en verkleurd. Dit duurt gemiddeld twee weken maar over het algemeen hebt U weinig last en pijn. Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere ingreep. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden. Soms kan een gezichtszenuw tijdelijk uitgeschakeld zijn en aanleiding geven tot tijdelijke verlammingsverschijnselen, vb een hangende mondhoek of niet geheel kunnen sluiten van een ooglid. Gelukkig komen deze ernstige complicaties bijna nooit voor. Ook kunnen er na een facelift wat plekjes met vochtophoping of wat stuggere plekjes op het gezicht ontstaan. Deze gaan vanzelf weer weg, maar U kan ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialiste.

Het uiteindelijk resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken.

Bij een facelift wordt de huid weer glad en strak gemaakt, maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop U lacht en praat, zullen hierdoor niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook de fijne rimpels rond uw mond en oogleden zullen door deze operatie niet geheel verdwijnen. Hiervoor moeten er aanvullende behandelingen ondergaan worden. U kan dit bespreken met de arts en vragen wat voor U de beste oplossing is. Ook moet U er rekening mee houden dat het natuurlijk verouderingsproces van uw huid niet door een facelift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan.
ad


pub