ad

Antivirale middelen bij griep, spaarzaam te gebruiken

Laatst bijgewerkt: februari 2019
tamilflu-150.jpg

nieuws Naast het griepvaccin zijn ook antivirale geneesmiddelen tegen het griepvirus ontwikkeld. Door het dodelijke vogelgriepvirus en de angst voor een pandemie kwamen die laatste volop in de belangstelling. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht bij wie en wanneer deze middelen best worden gebruikt. Bij seizoensgriep is een veralgemeend gebruik niet aan te bevelen. Het mogelijke nut van deze middelen bij een pandemie is niet gekend.
De antivirale middelen voor griep werden ongeveer tien jaar geleden ontwikkeld. Tamiflu wordt ingenomen en Relenza wordt geïnhaleerd. Gebruikt voor behandeling verkorten ze de griepsymptomen gemiddeld met één dag indien de behandeling gestart werd binnen de 2 dagen na de eerste symptomen. Een veralgemeend gebruik van deze geneesmiddelen voor behandeling van griep wordt niet aanbevolen gezien er geen bewijzen zijn dat ernstige verwikkelingen (longontsteking) en overlijdens vermeden worden. Enkel bij hoogrisicopatiënten met een verzwakte gezondheid kan de arts overwegen ze in te zetten voor behandeling. Voor preventief gebruik is eenzelfde selectief gebruik aangewezen.
In bejaardentehuizen en ziekenhuisafdelingen kadert het gebruik van deze middelen, ook voor het voorkomen van griep, best binnen het lokale plan voor controle van infectieziekten.
Soms zorgen de middelen voor bijwerkingen, zoals misselijkheid (Tamiflu) en astma aanvallen bij astmapatiënten (Relenza). Recent nog werd in de U.S. gewaarschuwd voor gedragstoornissen, in zeldzame gevallen gezien na inname van Tamiflu. Een ander nadeel van veelvuldig gebruik van antivirale middelen is ontwikkeling van resistentie bij het virus, waardoor het geneesmiddel zijn werkzaamheid verliest.

zie ook artikel : Antivirale geneesmiddelen bij een griepepidemie
ad


pub