ad

Tips voor een gezonde klas

Laatst bijgewerkt: februari 2007
kinderen-klas-2.jpg

nieuwsStofvrije klas
Het aantal vrijstaande voorwerpen in een klaslokaal bepaalt voor een groot deel of stof zich gemakkelijk ophoopt en of je gemakkelijk kan schoonmaken. Kies daarom voor gesloten kasten. Zet zo weinig mogelijk op kasten. Maak vensterbanken regelmatig leeg.

Huisdieren
Soms worden huisdieren permanent in de klas gehouden. Deze diertjes hebben vaak een goede invloed op het welzijn van de kinderen, maar ze houden ook een risico in voor allergische reacties. Bovendien zorgen hokken, voer en nestmateriaal voor extra stof in het lokaal. Dieren (cavia's, hamsters, vogels,...) horen niet thuis in de klas. Vissen kunnen eventueel wel als je het water regelmatig ververst en het voer bewaart in goed afsluitbare dozen.

Groen in de klas
Planten hebben een positieve invloed op het welbevinden en kunnen het stressniveau doen dalen. Bovendien zijn sommige planten in staat om chemische stoffen uit de lucht op te nemen. Deze planten kunnen de binnenmilieuproblemen niet de wereld uit helpen maar kunnen de situatie wel wat rooskleuriger maken. De keerzijde van de medaille is dat planten de binnenluchtkwaliteit ook negatief kunnen beïnvloeden doordat ze allergenen (vb. stuifmeel) kunnen vrijstellen, door stofopstapeling op de bladeren of door de groei van schimmels in de potaarde. Om deze negatieve effecten te voorkomen, vermijd je best bloeiende en/of behaarde planten. Reinig je de potten en schotels jaarlijks en verwijder je regelmatig het stof van de bladeren. Als er zich schimmel vormt op de bovenste laag van de potgrond, vervang dan de bovenste laag door verse potgrond. Opgelet! Sommige planten zijn giftig. Vooral kleine kinderen (0-4 jaar) worden het slachtoffer van vergiftiging door planten.

GFT-afval
Fruit is een essentieel onderdeel van de gezonde voeding van kinderen. Voldoende fruit eten op school in dan ook van groot belang. Het enige negatief kantje aan het eten van fruit is dat fruitafval (klokhuizen, schillen,…) een ideale voedingsbodem vormen voor micro-organismen zoals schimmels. Om dit te vermijden kan je gesloten GFT-vuilnisbakken plaatsen buiten de klaslokalen. Zorg ervoor dat het GFT-afval hier direct in terecht komt en niet in de klas blijft liggen.

Gordijnen
Gordijnen zijn een verzamelplaats voor stof. Bovendien worden ze weinig gewassen of uitgeklopt. Ook op horizontale lamellen blijft veel stof liggen. Verwijder daarom gordijnen als ze niet functioneel zijn. Zorg ervoor dat gordijnen of lamellen regelmatig gereinigd worden, minimaal één keer per jaar. Kies bij aanschaf van nieuwe gordijnen voor gladde stoffen of verticale lamellen.

Vloerbekleding
Textiele vloerbekleding neemt veel stof en vuil op en is moeilijk te onderhouden. Verwijder daarom de textiele vloerbekleding en vervang ze door gladde, gemakkelijk schoon te maken vloerbekleding. Linoleum is doorgaans de beste keuze. Glad afgewerkt kurk kan ook geschikt zijn. Als verwijderen van de textiele vloerbekleding niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de vloerbekleding regelmatig gereinigd wordt.

Kopiemachines
Kopiemachines en ook laserprinters kunnen de kwaliteit van de binnenlucht negatief beïnvloeden door onder andere toneremissie en ozonuitstoot. De hoeveelheid schadelijke stoffen is afhankelijk van het soort apparaat en van het gebruik. Je plaatst kopiemachines het best in ruimtes waar niemand langere tijd verblijft. Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waar de kopiemachine staat. Kies bij aankoop van een nieuw apparaat voor een ozonarm exemplaar.

Knutselen
In sommige verven en lijmen zitten schadelijke oplosmiddelen. Deze stoffen kunnen irritatie van slijmvliezen, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Gebruik lijm- en verfproducten op waterbasis. Dit geldt ook voor middelen die bedoeld zijn om het gereedschap (vb. verfborstels) schoon te maken.

Anti-stuifkrijt
De kwaliteit van de binnenlucht wordt verminderd door stofdeeltjes in de lucht. Stofdeeltjes komen onder andere vrij bij het schrijven op het bord met krijt of het schoonvegen van het bord met een bordenwisser. Het gebruik van anti-stuif krijt beperkt het vrijkomen van stof. Maak het bord, indien mogelijk, schoon met een natte spons of een natte doek.

zie ook artikel : Tips voor een gezonde klas


ad


pub