ad

Soja vermindert risico op borstkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
kind-sojamelk-130.jpg

nieuws Sojaconsumptie vanaf de kindertijd doet het risico op het ontwikkelen van borstkanker op latere leeftijd met 58% dalen. Dit blijkt uit een studie van het Amerikaanse National Cancer Institute.
Borstkanker komt in de Verenigde Staten (VS) vier tot zeven keer meer voor dan in China of Japan. Als Aziatische vrouwen echter naar de VS emigreren, stijgt het risico op borstkanker binnen enkele generaties tot op hetzelfde niveau als dat van Amerikaanse vrouwen. Dit wijst erop dat niet-genetische factoren een invloed hebben op de ontwikkeling van borstkanker.
Recent hebben onderzoekers de invloed van sojaconsumptie op het risico op borstkanker onderzocht. 1.563 Aziatisch-Amerikaanse vrouwen (597 met borstkanker en 966 zonder borstkanker), allen tussen 25 en 55 jaar oud, namen deel aan deze case-control studie, die rekening houdt met sojaconsumptie vanaf de kindertijd, adolescentie en op volwassen leeftijd. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de inname van soja samengaat met een lager risico op borstkanker. Dit geldt zowel als de sojaconsumptie start vanaf de kindertijd, de adolescentie en op volwassen leeftijd. De relatie met soja-inname vanaf de kindertijd is het grootst. De onderzoekers stellen hierbij een daling in risico op borstkanker vast van maar liefst 58%. Deze positieve effecten werden vastgesteld bij vrouwen met en zonder voorgeschiedenis van borstkanker in de familie.


bron: Frontiers in Cancer Prevention Research – November 2006

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub