ad

Draag een valhelm bij het skiën.

Laatst bijgewerkt: januari 2007
skihelm-120.jpg

nieuws Meer en meer wordt er advies gegeven een skihelm te dragen, soms zelfs verplicht. Helmplicht geldt in de Verenigde Staten en Canada en in het Italiaanse Trentino. In Noorwegen, skigebied Trysil, mogen kinderen tot en met 7 jaar, die een helm dragen, zelfs gratis skiën.
Een helm zou 85% van de hoofdletsels op de piste kunnen voorkomen. Hoofdwonden maken 7 tot 10% deel uit van de wintersportongevallen en zijn meestal te wijten aan botsingen. Hiervan mag je aannemen dat een 10% langdurige gevolgen heeft en een moeilijk herstel kennen. De meeste ongevallen met hoofdletsels komen voor bij mannen en jongeren omdat die iets roekelozer skiën dan vrouwen. Bij jongeren kan ook het gebrek aan ervaring het risico vergroten.

Er zijn twee soorten helmen. De ene heeft een harde buitenschaal (cfr motorhelm) en is meteen ook de veiligste. Nadeel is dat ze zwaar zijn en niet veel verluchting bieden.
De tweede variant (cfr fietshelm) heeft een dunne buitenschaal, zijn lichtgewichten en ventileren erg gemakkelijk dus erg comfortabel.
In beide types zorgt de buitenschaal ervoor dat scherpe/harde voorwerpen niet in contact komen met het hoofd. De binnenlaag werkt schokabsorberend. Welke keuze u ook maakt, de helm moet goed zitten en vooral ook blijven zitten. De pasvorm is dus erg belangrijk. Let er ook op dat de skibril op de helm blijft zitten. Neem die dus mee, of koop die meteen ook als u zich een helm aanschaft. Handig is ook als u de sluiting met handschoenen aan kan bedienen.
Onder de helm kan men best een helmmuts dragen als het echt bar koud wordt. Gewone mutsen horen daar niet bij, daar zou trouwens geen ruimte voor mogen zijn.
ad


pub