Hadron Therapie: nieuwe hoop voor kankerpatiënten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
hadrontherapie-150.jpg

nieuws De Stichting Tegen Kanker wil, samen met de meest vooraanstaande universiteiten op het vlak van toegepast klinisch onderzoek, de krachten bundelen om de bouw van een Belgisch Hadron Therapie Centrum (BHTC) mogelijk te maken. Hadrontherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die toelaat de lokale controle van de tumor uit te breiden naar een aantal tumoren waarvoor de klassieke radiotherapie en de chirurgie ontoereikend zijn.
BHTC zal voor dit doel een nieuwe privé stichting oprichten, met als leden: de Stichting Tegen Kanker, het Universitair Ziekenhuis Gent, het Universitair Ziekenhuis Leuven, les Cliniques Universitaires Saint- Luc, het Cancéropôle Jules Bordet, het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Brussel, het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol en het Centre Oscar Lambret in Rijsel.
Uniek is dat al deze universitaire ziekenhuizen in dit project zullen samenwerken. Eén enkel Belgisch centrum op middenlange termijn volstaat voor de behandeling in een land met 10,5 miljoen inwoners. Zij zijn er tevens van overtuigd dat het Belgisch Hadron Therapie Centrum zowel de behandelingen met radioactieve straalbundels op basis van koolstofionen als op basis van protonen aankan.
Met een bezetting van het centrum van minstens 1.000 patiënten per jaar zou een behandeling in het totaal circa € 25.000 per patiënt bedragen. Ter vergelijking dient genoteerd dat dit bedrag ongeveer van dezelfde grootte is als dat van een chemotherapiebehandeling.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram