Tips bij vis bewaren

Laatst bijgewerkt: december 2006
tongfilet.jpg

nieuws Zodra de vis wordt gevangen, wordt ze op en gedeeltelijk onder scherfijs bewaard. De temperatuur van verse vis moet bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen het vriespunt aanliggen, zij mag zeker nooit boven de 4°C uitkomen. Koop vis daarom altijd als laatste van de inkopen - eventueel kan zelfs een koeltas of koelbox worden voorzien - en laat ze in afwachting van de bereiding nooit buiten de koelkast liggen.
Wie pas gekochte vis niet meteen in de pan legt, maar nog even wil bewaren, moet er voor zorgen dat de vis goed is schoongemaakt. Elke visboer zal dit graag voor zijn klanten doen. Verpakt in aluminiumfolie, afgedekt op een schotel of in een goed sluitende doos van kunststof blijft vis in de koelkast ongeveer 24 u goed.
Wil men vis langer bewaren dan 24 u, dan koopt men best diepgevroren vis. Deze kan bij maximum -18°C gedurende 3 tot 8 maanden worden bewaard, afhankelijk van de vissoort (let op de houdbaarheidsdatum).
Diepvriesvis heeft verschillende voordelen. Hij is een aantal maanden houdbaar in het diepvriesvak en men kan altijd vis eten wanneer men er zin in heeft. Diepvriesvis kan in het algemeen op dezelfde manier worden bereid als verse vis. Grote visfilets of hele vissen worden best eerst ontdooid in de microgolfoven op de laagste stand of in de koelkast. Gepaneerde diepgevroren vis kan direct in de pan of de oven. Diepvriesgerechten met vis moeten ten slotte worden klaargemaakt volgens de aanduidingen op de verpakking.
Er wordt afgeraden thuis zelf vis in te vriezen. Zogenaamde diepvriesboten zijn uitgerust met geavanceerde fileerketens en invriestunnels. De gevangen vis wordt er onmiddellijk schoongemaakt, gefileerd en ingevroren. Aan de hand van zeer koude lucht koelt de vis op een tiental minuten af van +10°C naar -20°C. Dankzij dergelijke snelle invriesmethoden behoudt de vis al zijn smaak en textuur en is hij van een onberispelijke kwaliteit op nutritioneel en hygiënisch vlak.verschenen op : 27/12/2006 , bijgewerkt op 27/12/2006


pub