ad

Ontgiften zinloos

Laatst bijgewerkt: december 2006
thee-munt.jpg

nieuws Het aanbod aan allerlei kuren om het lichaam te ontgiften of te ‘ontslakken’ is groot. Meestal duidt het op een methode om het lichaam te zuiveren van schadelijke afvalstoffen, ook ‘slakken’ genoemd. Men doelt dan op onder meer conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol, koffie en andere zogenaamd verzurende voedingsmiddelen, maar ook op de vervuilde lucht die we inademen.
Volgens deze ‘theorie’ zou het energieniveau van onze cellen verstoord worden door die afvalstoffen, wat vermoeidheid, futloosheid en andere vervelende ziektetoestanden tot gevolg kan hebben. Ontslakken is dan nodig om de cellen te zuiveren, het energieniveau van ons lichaam te herstellen en onze gezondheid te bevorderen. Daarvoor worden allerlei drankjes, plantenextracten en andere kuren aanbevolen.
Deze theorie heeft echter geen enkele wetenschappelijke basis.

Een gezond lichaam beschikt over de nodige capaciteiten om ongewenste stoffen buiten te houden en weg te werken. Het is quasi onmogelijk en ook niet nodig om deze processen extra te stimuleren.
Een of enkele keren per jaar een ‘ontslakkingskuur’ kan ongezonde eet- en leefgewoonten niet goedmaken. Verschillende dagen niet eten, maaltijden overslaan of extreem weinig eten, zoals ontslakkingskuren meestal voorschrijven, is bovendien ongezond en kan zonder medische begeleiding of opvolging zelfs gevaarlijk zijn.
Wie gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de natuurlijke en efficiënte afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen. Extra hulpmiddelen zijn dan overbodig. Wanneer de natuurlijke afvalverwerking door het lichaam faalt door ziekte, is een medische behandeling nodig.
De lever en de nieren spelen een belangrijke rol in het wegwerken van ongewenste stoffen die vervolgens via de urine of de gal worden uitgescheiden. Op die manier raakt het lichaam ook afvalstoffen kwijt die het zelf produceert.

• Voor een goede werking van de nieren is het nodig om voldoende te drinken. Normaal wordt gemiddeld 1500 ml urine per dag uitgescheiden. Het minimumvolume dat dagelijks via de urine moet worden uitgescheiden is 300 tot 500 ml, zoniet kunnen de aanwezige afvalstoffen onvoldoende worden uitgescheiden. Onder normale omstandigheden moet het lichaam per dag ongeveer 2,5 liter opnemen. De vaste voeding brengt ongeveer 1 liter vocht aan. Dat betekent dat er nog anderhalve liter moet worden gedronken, bij voorkeur water.
• Volgens de richtlijnen van een goede voeding is matig zijn met alcohol belangrijk om beschadiging van de lever te vermijden.
• In geval de lever of de nieren zijn aangetast door ziekte kunnen zij hun taken minder goed of niet meer uitvoeren en kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Desgevallend is een aangepaste behandeling nodig en geen ontslakkingskuur.
• Ook een goede darmwerking is van belang. Een gezonde darm houdt schadelijke stoffen tegen. Een gezonde darmflora en voldoende voedingsvezels kunnen tevens schadelijke effecten van ongewenste stoffen neutraliseren of ze samen met de ontlasting naar de uitgang begeleiden. Eet daarom elke dag voldoende groenten, fruit en volkoren producten.

Lees ook: Een reiniging via een ontslakkingskuur? Weinig zin.


bron: Nutrinews, 2006/1

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub