de test voor hartrisico als man

Laatst bijgewerkt: oktober 2012

nieuws

Bereken je risico op een hart- en vaatziekte (man)

Instructies

Met deze test kan u zelf nagaan of u een verhoogd risico hebt op een hart- en vaatziekte in de komende jaren. Beantwoord alle vragen. De computer berekent automatisch uw eindresultaat.

Inleiding

Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor bijna de helft (49 %) van alle overlijdens in de Europese Unie. Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan aandoeningen. Voorbeelden zijn slagaderverkalking (atherosclerose), beroerte (CVA), hartaanval (myocardinfarct), pijn op de borst (angina pectoris) en hartfalen. Een ziekte als een hartinfarct lijkt vaak plotseling te komen, maar ontstaat in feite heel langzaam in de loop der jaren. De bloedvaten die de hartspier van voedsel en zuurstof voorzien, worden door verkalking langzaam nauwer totdat er ineens een takje dichtslibt. Wanneer hierdoor een deel van de hartspier zonder bloed komt te zitten, spreekt men van een hartinfarct. Dat nauwer worden van de hartvaten (kransslagaders of coronairvaten) vindt bij de meeste mensen plaats zonder dat ze klachten hebben. De oorzaken voor het ontstaan en het verloop van hart- en vaatziekten zijn complex, en vele factoren dragen hieraan bij. Het vervelende is dat men van de invloed van deze risicofactoren meestal weinig merkt.

De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten zijn:
• roken, 
• diabetes (suikerziekte), 
• verhoogde bloeddruk (hypertensie)
• een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)
• overgewicht. 
Andere factoren die een rol spelen zijn o.m. een gebrek aan lichaamsbeweging, een onevenwichtige voeding (met te veel vooral verzadigde vetten, te weinig groenten en fruit, te weinig vis, te veel zout,...), stress...

De verschillende risicofactoren tellen niet gewoon bij elkaar op, maar versterken elkaar. Twee risicofactoren tellen niet dubbel, maar vier of zelfs zes keer zo zwaar. Andersom geldt hetzelfde: het wegnemen van één risicofactor telt voor meer. U moet dus zoveel mogelijk risico's vermijden of verminderen.

Hart- en vaatziekten komen in sommige families veel meer voor dan in andere. Hoe de erfelijkheid met betrekking tot hart- en vaatziekten precies in elkaar zit, weet men nog niet. Maar vast staat dat o.m. zwaarlijvigheid, diabetes, een verhoogde bloeddruk en een hoge cholesterol in belangrijke mate genetisch bepaald worden. Als u een erfelijke aanleg hebt voor het krijgen van hart- en vaatziekten dan kunt u daar weinig aan doen. Maar risicofactoren zoals roken of hoge bloeddruk zijn wél te beïnvloeden.

Man/vrouw

Mannen krijgen gemiddeld tien tot zelfs twintig jaar eerder hart- en vaatziekten dan vrouwen. Vrouwen genieten tot aan de menopauze een zekere natuurlijke bescherming, maar halen dan vrij snel de mannen in. Bovendien beginnen de negatieve aspecten van de moderne levensstijl (o.m. roken) en het carrièreleven hun tol te eisen, waardoor steeds meer jonge vrouwen ernstige hartklachten kunnen hebben.

Deze onderstaande test is bedoeld voor een man


1. Leeftijd
     jonger dan 50 jaar
     ouder dan 50 jaar

2. Bloeddruk
     Bloeddruk lager dan 140/90 mmHg
     Bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg
     Ik neem medicatie voor mijn bloeddruk, mijn bloeddruk is nu lager dan 140/90 mmHg

3. Roken
     Ik rook niet
     Ik rook

4. Diabetes type 2 of suikerziekte
     Ik heb geen diabetes
     Ik heb diabetes

5. Heeft u zelf ooit een hartaandoening gehad of bent u daarvoor ooit behandeld? (bv. hartaanval, beroerte, slagaderverkalking, trombose...)
     Nee
     Ja

6. Heeft iemand in uw dichte familie een hartaandoening gehad? (bv. hartaanval, beroerte, slagaderverkalking, trombose...)
     Nee
     ja (mijn vader jonger dan 55 jaar, zus of moeder jonger dan 65 jaar)

7. Cholesterol
     Mijn cholesterol is niet verhoogd
     Mijn cholesterol is verhoogd
     Ik neem medicatie voor mijn cholesterol
Zijn alle vragen beantwoord ?
klik op deze knop om je resultaat te berekenen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram