Wat te doen bij een migraine-aanval?

Laatst bijgewerkt: maart 2007

nieuws • Bij vermoeden dat bepaalde voedingsmiddelen (zoals bepaalde kazen (vooral harde kazen maar ook Brie en Roquefort), heel wat witte en rode wijnen, chocolade, noten, citrusfruit, ajuinen en bepaalde groenten zoals boontjes, hesp, worsten, bereide vleeswaren en visconserven, Chinese bereidingen, sojasaus, ...) de migraine uitlokken, is het raadzaam om deze voedingsmiddelen te vermijden
• Vermijd licht, scherpe geuren en lawaai. Zoek een donkere en rustige kamer op.
• Koude, natte compressen (eventueel met ijsblokjes) op het voorhoofd en de slapen leggen.
• Vermijd drinken van koude, zwarte koffie.
• Gebruik zo snel mogelijk een anti-migraine middel (en een anti-braakmiddel indien nodig). Een zetpil werkt sneller dan een tablet, en is beter als men moet braken.
• Gewone pijnstillers zoals aspirine, Perdolan en Dafalgan, helpen vaak niet. Beter is een combinatie van metoclopramide of domperidon, plus een pijnstiller (paracetamol, carbasalaatcalcium, of acetylsalicylzuur). Ontstekingswerende middelen helpen soms in de acute fase. Indien hierna nog onvoldoende effect is, wordt een triptaan voorgeschreven. Ze zijn pas – onder meer omwille van de kostprijs - aangewezen bij onvoldoende effect van de gewone pijnstillers. De triptanen moeten zo vroeg mogelijk in de hoofdpijnfase ingenomen worden.

zie ook artikel : Alles over hoofdpijn



verschenen op : 24/11/2006 , bijgewerkt op 15/03/2007


pub