Autisme door te veel TV-kijken?

Laatst bijgewerkt: juli 2019
tv-kijken-jongens-160.jpg

nieuws Volgens een studie van Amerikaanse economisten van de prestigieuze Management School van Cornell University en van de Indiana University verhoogt frequent TV-kijken de kans op autisme.
De auteurs zochten een verklaring voor het verhoogd aantal gevallen van autisme. Ze vertrokken daarbij van de veronderstelling dat één of andere omgevingsfactor tot autisme zou kunnen leiden bij kinderen die genetisch gevoelig zijn voor autisme. Eén van die mogelijke triggers zou frequent TV-kijken door kinderen jonger dan 3 jaar kunnen zijn.
De auteurs onderzochten ten eerste of er een statistisch verband bestond tussen het stijgend aantal kabelaansluitingen in California en Pennsylvania en de stijging van het aantal autisme-gevallen. Ten tweede legden ze een verband tussen het weer (met name de hoeveelheid regen en sneeuw) in drie Amerikaanse staten, en het aantal uren TV-kijken. Op basis van ingewikkelde statistische methodes komen ze tot de conclusie dat ongeveer 17% van de toename in autisme verband houdt met het stijgend aantal kabelabonnementen. In periodes en streken met veel regen zou bijna 40% van de autisme-gevallen een gevolg zijn van TV-kijken.
Als deze studie al één ding bewijst, dan is het waarschijnlijk dat de statistische methoden die econometristen gebruiken, niet deugen om medische problemen te verklaren.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram