ad

Federaal Kenniscentrum tegen systematisch screening prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg zegt dat systematische screening voor de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker in mannen zonder klachten met de PSA-test of biopsie niet verantwoord is. De PSA-test is te weinig accuraat en te weinig gevoelig. Verder is het niet te voorspellen of vastgestelde afwijkingen effectief zullen evolueren naar een klinische kanker. Hierdoor is er een overdiagnose van 18 tot 39%. Gezien de trage evolutie van prostaatkanker, zijn mogelijk curatieve behandelingen enkel een optie voor die patiënten met een levensverwachting van meer dan 10 jaar.
De huidige Belgische praktijk is gekenmerkt door een vaak routinematig gebruik van PSA in allerlei medische check-ups. In 2003 werden er in België 1,1 miljoen tests (> 0 % 65-plussers, zelfs 50 % van de 75-plussers) aangevraagd, waarvan 80 % door een huisarts. Dit gebeurt niet steeds met voorafgaande informatieverstrekking aan de patiënt.
Gezien de huidige stand van de wetenschap en de juridische en ethische aspecten is het aanvragen van een PSA–test zonder informeren van de patiënt niet meer aanvaardbaar. Bij patiënten die een PSA–test vragen, moet de arts de implicaties bespreken. Vanuit maatschappelijk oogpunt is het gebruik van PSA–meting voor screening niet verantwoord aangezien de klinische doeltreffendheid niet bewezen is, en die middelen beter kunnen worden ingezet voor andere zorgen of procedures die hun efficiëntie wel bewezen hebben.
Verder vindt het KCE dat een publieke campagne die niet-geïnformeerde, gezonde mannen mobiliseert voor een PSA-test niet aan te raden is. In tegendeel, de overheid zou initiatieven moeten nemen om de vraag voor de PSA – test te verminderen door correcte informatieverstrekking.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub