ad

Sojaconsumptie vermindert kans op dikkedarmkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
soja-bonen.jpg

nieuws Volgens een Italiaans onderzoek vermindert sojaconsumptie de kans op rectum- en colonkanker.
Bij 1.953 mensen met dikkedarmkanker (waaronder 1.225 met colonkanker en 728 met rectumkanker) en 4.154 controles werden de voedingsgewoontes via een voedselfrequentievragenlijst nagegaan en vergeleken.
De onderzoekers bestudeerden zes verschillende flavonoïden en het effect ervan op dikkedarmkanker. Bij vier van de zes onderzochte flavonoïden (met name isoflavonen, anthocyanidine, flavonen en flavonolen) stelden de onderzoekers een significante daling van het risico vast. Voor de isoflavonen uit soja bleek een hoge consumptie gepaard te gaan met een daling in risico op dikkedarmkanker van 24%.


bron: Cancer Epidemiol Biomarker Prev, 2006;15(8):1555

ad


pub