ad

Uniek begeleidingsproject voor patiënten met schizofrenie in remissie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
blauwe-raster-hoofd-150.jpg

nieuws Belgische psychiaters en zorgverleners, gegroepeerd in de vzw Remissie asbl Rémission, lanceren Puente, een project dat het behoud van remissie nastreeft bij patiënten die kampen met schizofrenie. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening waarbij het contact met de realiteit verloren is door verstoring van de waarneming, het denken en/of het gedrag. De geestesaandoening kenmerkt zich door wanen en hallucinaties.
Remissie is een therapeutisch model waarbij de kernsymptomen van de ziekte in die mate afwezig zijn dat ze het gedrag van de patiënt niet meer beïnvloeden. Patiënten in remissie zijn dus als het ware in die mate hersteld dat ze niet meer in hun dagelijks functioneren belemmerd worden en opnieuw actief kunnen deelnemen aan het economische, maatschappelijke en sociale leven.
De vzw Remissie asbl Rémission slaat een brug tussen het leven in het ziekenhuis of psychiatrische instelling en de wereld daarbuiten, met het oog op het behoud van remissie en reïntegratie van de persoon met schizofrenie in de maatschappij. Schizofrenie treft immers niet enkel de patiënt in alle hevigheid maar ook zijn onmiddellijke omgeving en de maatschappij in het algemeen.
Internationale en nationale wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat remissie – een behandelresultaat waarbij de kernsymptomen van de ziekte in die mate afwezig zijn dat ze het gedrag van de patiënt niet meer beïnvloeden - mogelijk en haalbaar is. Patiënten in remissie zijn gedurende 6 maanden in die mate hersteld dat ze niet meer in hun dagelijks functioneren belemmerd worden en opnieuw actief kunnen deelnemen aan het economische, maatschappelijke en sociale leven.
“We stellen vast dat 80% van de mensen met schizofrenie hervalt na het verlaten van het ziekenhuis of instelling. Velen hebben het moeilijk, éénmaal thuis, om hun therapie trouw verder te zetten. De vzw Remissie asbl Rémission heeft als doel om patiënten in remissie te houden en herval te voorkomen. Puente is een ‘overbruggingsproject’ waarbinnen we de patiënt begeleiden gedurende 1 jaar in de overgang van het ziekenhuis/instelling naar de thuissituatie. We geven persoonlijke ondersteuning op een kritiek sleutelmoment,” aldus co-initiatiefnemer, dr. Stephan De Bruyne van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas.
Met Puente voorziet de vzw Remissie asbl Rémission gratis een extra begeleiding voor de patiënt. Verpleegkundigen zien toe dat de motivatie voor de behandeling aangescherpt wordt en therapieontrouw vermeden wordt. Er zijn 2 verschillende opvolgtypes mogelijk. Ofwel opteert de patiënt voor een thuiszorgsysteem ofwel tekent de patiënt in op de nauwgezette opvolging in het remissiehuis, een ontmoetingspunt in het ziekenhuis.

Lees ook: Schizofrenie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub