ad

Een op de vier vrouwen krijgt borstkanker terug

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een op de negen vrouwen krijgt borstkanker, maar een op de vier krijgt het op termijn ook terug. Dat kan ook pas na twintig jaar gebeuren. Na tien jaar is ongeveer 30 procent van de vrouwen die ooit borstkanker had, overleden. Vrouwen zijn zich daar niet altijd ten volle van bewust, vertelt voorzitter Riet van der Heide van Borstkanker Vereniging Nederland dinsdag.

Volgens Van der Heide willen zeker jongere vrouwen met een baan, gezin of kinderwens na een aantal jaar nog wel eens stoppen met het slikken van de zogenoemde aromataseremmers die de terugkeer van de tumoren moeten tegen gaan. Een van de redenen is dat de bijwerkingen erg vervelend zijn. Maar het risico is groot dat de borstkanker terugkomt en die lijkt dan soms agressiever te zijn, vertelt de voorzitster.

Zij pleit voor betere voorlichting over de risico's en roept de wetenschappers en farmaceutische industrie op om te zorgen dat de borstkankermedicijnen beter worden en minder bijwerkingen hebben.

Bovendien wil ze dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt met MRI-scans om de strijd tegen borstkanker te verbeteren.

Vroeger kregen vrouwen vijf jaar het hormonale medicijn Tamoxifen voorgeschreven om de terugkeer van borstkanker te voorkomen. Tegenwoordig krijgen vrouwen na twee tot drie jaar Tamoxifen een zogenoemde aromataseremmer en er gaan stemmen op om vrouwen direct op aromataseremmers te zetten. Daarvan zijn er momenteel drie op de markt Ferama, Aromasin en Arimidex.

Volgens Van der Heide is het leven op deze aromataseremmers geen pretje. Veel vrouwen hebben last van spierpijn, botpijn. Ze kent een operatieassistente die zo'n medicijn slikte en die 's nachts werd opgepiept om te assisteren. In de operatiekamer kon ze geen instrument vasthouden. Alsof ze reuma had. Van der Heide: ,,Ik merk het zelf ook. Als ik 's ochtends wakker wordt, of een tijd heb stil gezeten. Als ik beweeg wordt het wel minder.'


ad


pub