Giftige paddenstoelen

Laatst bijgewerkt: November 2007

tips Wie er zelf op uit wil trekken in het bos om paddenstoelen te plukken moet een specialist terzake zijn of in het gezelschap zijn van een kenner. Er liggen immers nogal wat giftige soorten op de loer en zij kunnen gemakkelijk worden verward met eetbare soorten. Een geïllustreerd handboekje volstaat meestal niet als gids. De vergiftigingsverschijnselen en de gezondheidsschade die giftige paddenstoelen kunnen toebrengen variëren naargelang de soort van hevige buik- of hoofdpijn, braken, diarree, deliriumtoestanden tot een levensbedreigende leverbeschadiging, nierstoornissen en bloedingen met vaak een fatale afloop tot gevolg. Het feit dat alle giftige paddenstoelen onschadelijk worden door ze te koken, in te vriezen of in te maken is bovendien een fabeltje.
Eetbare wilde paddenstoelen zoals verschillende soorten boleten (waaronder het eekhoorntjesbrood), cantharellen en truffels zijn tegenwoordig ook in speciaalzaken te krijgen en moeten dus niet meer zelf in de natuur worden verzameld op gevaar van vergissingen met giftige soorten.

Het is volledig verkeerd te denken dat:
• jonge exemplaren altijd eetbaar zijn;
• witte paddenstoelen nooit giftig zijn;
• giftige paddenstoelen een onaangename geur hebben of een wansmakelijk uitzicht;
• indien een paddenstoel reeds "bezocht" werd door een worm of slak, deze wellicht eetbaar moet zijn. Niets is minder waar want slakken en kleine bosdieren zijn verzot op knolamanieten zonder dat ze enig letsel vertonen, terwijl deze voor de mens dodelijk zijn;
• paddenstoelen eetbaar zijn als het zilveren lepeltje dat men meekookt, niet zwart oxideert

zie ook artikel : Giftige paddenstoelen: nuttige tipsverschenen op : 30/11/2010
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt