Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

Laatst bijgewerkt: januari 2016
In dit artikel
Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

dossier Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). De aandoening komt het meeste voor bij kinderen. Vaak is er ook sprake van een infectie in en rond de keel, een keelontsteking (faryngitis).

Oorzaken

Een tonsillitis wordt gewoonlijk veroorzaakt door virussen, maar ook wel door bacteriën (waaronder streptokokken). Meestal wordt de bacterie of het virus via de lucht overgebracht, in minuscule druppeltjes. Soms wordt de besmetting via voorwerpen overgebracht. Ook de ziekte van Pfeiffer (de virusinfectie mononucleosis infectiosa) kan keelontsteking of tonsillitis veroorzaken.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van klierkoorts en hoelang is het besmettelijk?

Klachten

Het belangrijkste kenmerk van ontstoken keelamandelen, is keelpijn. Slikken kost moeite en de stem is meestal hees. Ook is er vaak sprake van een algeheel gevoel van ziek zijn, met koorts, weinig eetlust en hoofdpijn. De lymfeklieren van de kaak en hals kunnen pijnlijk en gezwollen zijn.

Lees ook: Behandeling van acute keelpijn (angina)

Diagnose

De tonsillen zijn goed zichtbaar wanneer de achterkant van de mondholte met een lampje wordt bekeken. Als ze ontstoken zijn, zijn de amandelen gezwollen en vuurrood, vaak met witte plekjes. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Als er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of als de tonsillitis ernstig is en lang duurt, dan zal de arts een bloedonderzoek doen waarbij wordt gekeken naar de witte bloedcellen, en een test om te controleren op de ziekte van Pfeiffer.

Behandeling

De verschijnselen van tonsillitis verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot een week. De keelpijn kan worden verlicht door koude vloeistoffen te drinken of een waterijsje te eten. Zachte voeding is minder pijnlijk dan vaste voeding. Sommige mensen hebben baat bij regelmatig gorgelen met warm zout water. Neem voldoende rust. Als u veel last heeft, kunt u de verschijnselen onderdrukken met pijnstillers, die vaak ook koortswerend werken (bijvoorbeeld paracetamol).
Als de infectie ernstig is en het vermoeden bestaat dat ze veroorzaakt is door bacteriën, kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven.
Als de tonsillitis steeds terugkeert of als de tonsillitis verwikkelingen veroorzaakt, kan operatieve verwijdering van de keelamandelen nodig zijn (tonsillectomie).

Lees ook: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen (tonsillectomie en/of adenotomie )
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram