Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

Laatst bijgewerkt: January 2016 | 14 reacties
In dit artikel
Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

dossier Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). De aandoening komt het meeste voor bij kinderen. Vaak is er ook sprake van een infectie in en rond de keel, een keelontsteking (faryngitis).

Oorzaken

Een tonsillitis wordt gewoonlijk veroorzaakt door virussen, maar ook wel door bacteriën (waaronder streptokokken). Meestal wordt de bacterie of het virus via de lucht overgebracht, in minuscule druppeltjes. Soms wordt de besmetting via voorwerpen overgebracht. Ook de ziekte van Pfeiffer (de virusinfectie mononucleosis infectiosa) kan keelontsteking of tonsillitis veroorzaken.

zie ook artikel : Kusjesziekte - klierkoorts- Mononucleose- Z.van Pfeiffer

Klachten

keelontstek-amandel-170_400_10.jpg
Het belangrijkste kenmerk van ontstoken keelamandelen, is keelpijn. Slikken kost moeite en de stem is meestal hees. Ook is er vaak sprake van een algeheel gevoel van ziek zijn, met koorts, weinig eetlust en hoofdpijn. De lymfeklieren van de kaak en hals kunnen pijnlijk en gezwollen zijn.

zie ook artikel : Behandeling van acute keelpijn (angina)

Diagnose

De tonsillen zijn goed zichtbaar wanneer de achterkant van de mondholte met een lampje wordt bekeken. Als ze ontstoken zijn, zijn de amandelen gezwollen en vuurrood, vaak met witte plekjes. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Als er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of als de tonsillitis ernstig is en lang duurt, dan zal de arts een bloedonderzoek doen waarbij wordt gekeken naar de witte bloedcellen, en een test om te controleren op de ziekte van Pfeiffer.

Behandeling

De verschijnselen van tonsillitis verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot een week. De keelpijn kan worden verlicht door koude vloeistoffen te drinken of een waterijsje te eten. Zachte voeding is minder pijnlijk dan vaste voeding. Sommige mensen hebben baat bij regelmatig gorgelen met warm zout water. Neem voldoende rust. Als u veel last heeft, kunt u de verschijnselen onderdrukken met pijnstillers, die vaak ook koortswerend werken (bijvoorbeeld paracetamol).
Als de infectie ernstig is en het vermoeden bestaat dat ze veroorzaakt is door bacteriën, kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven.
Als de tonsillitis steeds terugkeert of als de tonsillitis verwikkelingen veroorzaakt, kan operatieve verwijdering van de keelamandelen nodig zijn (tonsillectomie).

zie ook artikel : Verwijderen van keel- en/of neusamandelen (tonsillectomie en/of adenotomie )


verschenen op : 11/01/2016

14 reacties

Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

door anoniem, 11 January 2016 om 14:27

voor mijn 8j meer dan 20 keelontstekingen gehad.dan op 8j amandelen laten uithalen was niet beter kreeg dan farachite dit is dieper in de keel.naar natuur overgegaan kwam door emotie ben héél emotioneel persoon.veel regelmaat en rust.nooit geen last meer

Aanhoudende plekjes

door Eline M, 4 November 2014 om 19:02

De rode, witte vlekken verdwijnen niet op mijn amandelen. Is dit ernstig en hoe kom ik er van af?

tonsillitis

door anoniem, 19 June 2014 om 17:15

Ik heb een gedachte dat ik tonsillitis heb. Maar was dit niet zeker tot ik dit gelezen heb bij jullie. nu begin ik het meer te geloven. Maar mijn ouders willen niet luisteren ze denken dat het komt omdat ik vegetarisch ben geworden. maar ik heb dit al 4 of 5 jaar en ik heb nog maar een 1 jaar en 7 maanden vegetarisch. Mijn dokter kijkt altijd al in mijn keel en blijkbaar is er volgens hem een gewone keelontsteking ik heb foto's getrokken en dat ziet er mij niet uit als een normale keelontsteking.

Ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

door Nick, 11 October 2013 om 10:43

Ik heb dit nu voor de 3e x deze maand, de laatste keer waren ze zo gezwollen dat ik niet meer kon eten en drinken en ik 5 dagen in het ziekenhuis moest liggen.k heb de ziekte van pfeiffer en vroeg me af; moet je in t zkh blijven als je amandelen geknipt?

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt