Astmabehandeling bij kinderen kan beter

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
asthma-NO-meting-130.jpg

nieuws Betere behandeling van kinderen met astma is mogelijk, zonder dat daarvoor nieuwe of meer medicijnen nodig zijn. In plaats van op basis van symptomen, moet de medicatie deels worden bepaald op basis van een objectieve meting. Dit betoogt dr. Mariëlle Pijnenburg, kinderlongarts in Erasmus MC in Rotterdam in haar proefschrift "Naar een betere behandeling van astma bij kinderen: inflammometrie met stikstofmonoxide in uitademingslucht".
Onder schoolkinderen in Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte. De behandeling van deze kinderen kan beter en efficiënter, door de behandeling te richten op datgene waar het bij astma om draait: chronische ontsteking van de luchtwegen. De mate van ontsteking is te bepalen, door de hoeveelheid stikstofmonoxide (NO) in de uitademingslucht te meten.
Bij patiënten met allergisch astma die geen ontstekingsremmende medicijnen gebruiken, wordt een verhoogde concentratie van NO in de uitademingslucht gemeten. De beslissing om bij astma de dosering ontstekingsremmers aan te passen, wordt tot nu toe voornamelijk genomen op grond van symptomen. Symptomen van astma komen echter niet goed overeen met de aanwezigheid of de mate van luchtwegontsteking. Met het meten van NO wordt op een eenvoudige manier nuttige informatie verkregen over het onderliggend ontstekingsproces. Deze informatie kan naast symptomen en longfunctieonderzoek gebruikt worden om de behandeling van kinderen met astma te verbeteren. De bestaande en uitstekende ontstekingsremmende medicijnen kunnen direct op de ontsteking worden afgestemd.
Nieuwe technieken maken het tevens mogelijk, de ontsteking thuis te meten, waardoor de dosering ontstekingsremmers veel sneller en gerichter kan worden aangepast. Pijnenburg pleit ervoor, meting van NO in de uitademingslucht op te nemen in behandelrichtlijnen voor astma bij kinderen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram