ad

Ouderdomsvlekken

Laatst bijgewerkt: september 2020
lentigo-hand-150.jpg

nieuws Ouderdomsvlekken (lentigo) of levervlekken (vanwege de kleur, ze hebben niets met een slecht werkende lever te maken) zijn een veel voorkomende, meestal goedaardige huidafwijking die optreedt bij oudere mensen. Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden hebben een verhoogd risico. Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van ouderdomsvlekken en de vroegere blootstelling aan zonlicht (of zonnebank). Ze komen ook voor bij personen die vanwege een huidziekte (bijv. psoriasis of vitiligo) landurig met PUVA therapie zijn behandeld.

Een ouderdomsvlek is typisch een egaal bruin gepigmenteerde, scherp begrensde ovale of grillig begrensde vlakke plek van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. De plekken komen vooral in het gelaat en op de handruggen voor.
Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar ze worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortinkjes die ontstaan doordat de huid met het ouder worden minder elastisch wordt.
In sommige ouderdomsvlekken kunnen zich kwaadaardige pigmentcellen (lentigo maligna). In feite is dit het laatste stadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een lentigo maligna onderscheidt zich van een gewone ouderdomsvlek door een wisselende en grillige pigmentatie. Bij ouderdomsvlekken die veranderen of klachten geven, moet de huisarts worden geconsulteerd.
Wanneer het om cosmetische redenen wenselijk is om de ouderdomsvlek te verwijderen zijn er twee mogelijkheden van behandeling: aanstippen met vloeibare stikstof of lasertherapie. Met de stikstofbehandeling worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Bij (iets) te lang doorvriezen kan een litteken ontstaan. Verwijdering met de robijnlaser wordt door velen als de behandeling van voorkeur gezien. Voordeel is dat de kans op littekenvorming zeer gering is. Een nadeel is de relatief hoge prijs van de behandeling. Bij beide behandelingen (stikstof en laser) komt het regelmatig voor dat de lentigo na verloop van tijd weer terugkomt.
Andere, minder werkzame methoden zijn huidblekende crèmes, chemische peeling, en elektrocoagulatie (branden). Met huidblekende crèmes moet je voorzichtig omgaan omdat de huid kan overreageren.
Als je de vlekken storend vindt, kun je ze ook met make-up camoufleren zodat ze minder opvallen.
Een lentigo maligna moet altijd behandeld worden. Meestal bestaat deze behandeling uit operatieve verwijdering.
ad


pub