Voorkom Salmonellabesmetting

Laatst bijgewerkt: mei 2018
123-eieren-besmet-salmonella-voedselverg-05-18.jpg

nieuws

Salmonella ENTERITIDIS is sinds enkele jaren de meest voorkomende Salmonella-besmetting bij de mens. Ze ontstaat meestal door het eten van besmet vlees van pluimvee of van besmette eieren.

De bacterie leeft in principe in de darm van deze dieren, maar kan via de ontlasting bijna overal voorkomen.
Salmonella kan mensen via rauwe dierlijke levensmiddelen ziekmaken.

Indirect, via kruisbesmetting, kunnen de ziekmakende bacteriën via talloze andere levensmiddelen bij de mens terechtkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het mes waarmee rauwe kip is gesneden, wordt gebruikt om tomaten te snijden voor een salade. Vooral jonge kinderen, zwangeren, hoogbejaarden en mensen die lijden aan een ziekte die hun weerstand vermindert, worden snel ziek na een besmetting.

Vooral gevogelte en eieren kunnen besmet zijn, en in mindere mate varkens- en rundvlees. Ook verontreinigde groenten en fruit kunnen een bron van Salmonella zijn. De bacterie is onzichtbaar en het voedsel ruikt of smaakt niet anders.

Thuis is een salmonellabesmetting te voorkomen met een aantal eenvoudige maatregelen:
  •  werk met schone handen, materialen en oppervlakken. 
  •  verhit vlees en pluimvee (vooral kip) en rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk door en door. 
  • vermijd kruisbesmetting, waarbij de bacteriën van rauwe op bereide producten worden overgebracht. Was uw handen na in contact te zijn geweest met vlees. 
  • bak eieren of kook ze hard: het eiwit en de eierdooier moeten gestold zijn. 
  • bewaar eieren in de koelkast en gebruik geen rauwe eieren voor bijvoorbeeld bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
  • Buitenshuis is een salmonellabesmetting moeilijker te voorkomen. Wel zijn er wat algemene tips te geven:
  • kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Met andere woorden: zien de eetgelegenheid en de kok er schoon en fris uit? 
  • let voor zover mogelijk goed op of bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.  
  • warme gerechten moeten goed heet worden aangeboden. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen tot ziekmakende hoeveelheden. 
  • let op dat rauw vlees goed gescheiden blijft van bereid vlees. 
  • accepteer geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is. 
  •  gebruik vooral uw gezond verstand: bij twijfel niet kopen en zeker niet eten!

De algemene stelregel is: wat heet moet worden gegeten, moet ook echt heet worden opgediend. En wat koud moet worden gegeten, moet koud worden opgediend. 

zie ook artikel : Voedselinfecties


bron: Nederlands Voedingscentrum
verschenen op : 16/05/2018 , bijgewerkt op 28/05/2018


pub