Tips bij zonnebril kiezen

Laatst bijgewerkt: januari 2007
zonnebril-150.jpg

nieuws Wanneer de ogen te lang worden blootgesteld aan zonlicht dat weerkaatst op water, zand,.. kan een ontsteking worden veroorzaakt van het hoornvlies en oogbindvlies. Om dit te voorkomen is een goede zonnebril nodig met volledige UV-protectie. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken).
De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe. De zonnebrillen die breed blijven bij de slapen bieden nog extra bescherming.
• Bescherming tegen UV stralen: Om ervan overtuigd te zijn dat je zonnebril voldoende bescherming biedt zou er een sticker op moeten zitten die aangeeft: UV 400 of 100% UV bescherming.
Kleur van de glazen: Elke kleur heeft andere eigenschappen. Donkere glazen bieden niet noodzakelijk een betere bescherming
Grijze tinten verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen.
Bruine tinten zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormd wel meer de kleuren en maakt het zicht wat wazig.
Geeltinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht maar de vervorming van kleuren is sterker.
Groentinten verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten.
Roze getinte glazen zijn een goede keus als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. Ze bieden een goed contrast voor objecten teggen blauwe of groene achtergrond.
• Polaroid zonnebrillen hebben een lichtabsorptie van 75%.
• Door een extra behandeling waarbij een extra laagje wordt aangebracht worden glazen beschermd tegen krassen. Kunststof glazen zijn gevoeliger voor krassen dan die van glas.
• Gespiegelde glazen zijn bewerkt met een extra laagje. Ze zijn populair maar krassen snel.
• Fotochromatische glazen kleuren mee en worden donkerder naarmate het UV licht toeneemt. Nadeel is dat als je plotseling een donkere ruimte binenloopt, je bril even tijd nodig hebt om weer lichter te worden.
• Kinderzonnebrilletjes met plastic glazen geven geen bescherming.verschenen op : 05/01/2007 , bijgewerkt op 05/01/2007
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt