Tips tegen zadelpijn

Laatst bijgewerkt: november 2019
zadelpijn.jpg

nieuws

Zadelpijn is de meest voorkomende klacht bij fietsers. Vrouwen hebben er het meeste last van.

• Een zadel past pas goed als je precies op de zitbotjes zit. Je kunt voelen of je goed op de twee zitbotjes zit als je verschillende zadels uitprobeert. De afstand van de zitbotjes verschilt van persoon tot persoon, en is bij vrouwen groter dan bij mannen. Probeer daarom "de zit van een zadel" uit.


• Een zadel uitproberen kan heel eenvoudig door het zadel los op een krukje te leggen en erop te gaan zitten. De zogenaamde krukjestest. Snel voel je welk zadel zeker NIET past en welk zadel veel lekkerder zit. Dat wil niet zeggen dat het dan ook lekker fietst. Daarvoor is een proefrit nodig. Bij sommige fietsenwinkels mag je een zadel eerst een paar weken uitproberen voordat je hem koopt. Dat is het beste omdat je dan pas zeker weet of hij goed zit.

• Leren zadels moet je inrijden

• Zitvlees kweken. Daarmee wordt bedoeld dat de huid ter hoogte van de zitbotjes gewend moet raken aan druk- en schuifbelasting. Vaak en kort fietsen helpt.

• Een zadel moet je waterpas zetten.


• Je huid vooraf insmeren met een dun laagje zinkzalf, gezichtscrème of zonnebrandcrème is meestal zeer gunstig.


• Neem geen te dunne stof of broeken waarbij je de naad voelt. Koop een goede fietsbroek met een ingelegde padding (vroeger was dat zeem, nu is het meestal synthetisch materiaal). Zo’n kussenlaagje zit niet alleen zacht, het dempt ook de schokken en het absorbeert het transpiratievocht. Zo blijft je huid droog en geraakt hij niet geïrriteerd.

Lees ook: Goed fietszadel voorkomt zadelpijn
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram