Gebruik van antidepressiva bij volwassenen

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 15 reacties
pil-vrgt-170_01.jpg

dossier De richtlijnen van het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, en het Nederlands Huisartsen Genootschap, zijn het er over eens dat de huisarts bij patiënten met een eerste, milde depressie niet systematisch meteen een medicamenteuze behandeling dient gestart te worden, tenzij de klachten reeds meerdere maanden aanwezig zijn. Wel wordt één of andere vorm van psychotherapie aanbevolen. Gespecialiseerde psychotherapie is in de praktijk echter weinig toegankelijk: het is vaak te duur of te lange wachttijden. Ook wordt aangeraden dat de huisarts de patiënten regelmatig ziet om na te gaan of de toestand verslechtert, en of de klachten chronisch worden.
Bij patiënten met een milde depressie die reeds meerdere maanden aanwezig is, en bij patiënten met matige en ernstige depressie wordt onmiddellijk starten van een behandeling door de huisarts aanbevolen.

De keuze van het antidepressivum

In de NICE-aanbevelingen wordt een SSRI als eerste keuze voorop gesteld; als reden wordt gegeven dat ze even doeltreffend zijn als tricyclische antidepressiva, maar minder frequent worden gestopt omwille van ongewenste effecten.
In de Nederlandse richtlijnen van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt de keuze gelaten tussen een SSRI, of een tricyclisch of aanverwant antidepressivum, afhankelijk van de aanwezigheid van contra-indicaties, andere aandoeningen, ongewenste effecten en interacties, eerdere ervaringen, kostprijs en voorkeur van de patiënt.
Mogelijke neveneffecten van tricyclische antidepressiva zijn verstopping, monddroogte, wazig zien en zweten.
Met SSRI’s worden gastro-intestinale ongewenste effecten (misselijkheid, diarree) en centrale effecten (bv. angst, agitatie, slapeloosheid, hoofdpijn) frequenter gemeld.
Eén van de argumenten om een SSRI aan te bevelen als eerste keuze, is dat bij een overdosis de tricyclische antidepressiva veel gevaarlijker zouden zijn. De gegevens over het risico van zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen door antidepressiva bij volwassenen laten op dit ogenblik geen eenduidig besluit toe, maar een verhoogd risico kan voor geen enkel antidepressivum worden uitgesloten.
Wat de kostprijs betreft, zijn recenter gecommercialiseerde antidepressiva, zeker als er nog geen generiek of kopie beschikbaar is, duurder dan reeds lang gecommercialiseerde antidepressiva.

zie ook artikel : Depressie-test

Duur en stoppen van de behandeling

pillen-oranje-140.jpg
Voor de behandeling van de acute episode wordt aanbevolen om het geneesmiddel tenminste 4 à 6 weken te nemen om het effect te kunnen beoordelen. Bij depressieve patiënten die gunstig reageren op de behandeling van de acute episode, moet het antidepressivum gedurende een zestal maanden worden verder gezet: daarmee wordt de kans op herval gehalveerd. Men raadt aan de dosis te behouden die werd gebruikt in de acute fase.
Bij patiënten met herhaalde ernstige depressie kan, afhankelijk van het aantal vroegere episodes van depressie, een onderhoudsbehandeling gedurende 1 tot 5 jaar overwogen worden.
Het stoppen van de behandeling moet progressief gebeuren, over een periode van tenminste 6 à 8 weken na een langdurige behandeling. Bij bruusk stoppen of te snelle afbouw kunnen ontwenningsverschijnselen optreden zoals slaapstoornissen, gastro-intestinale stoornissen, grieperig syndroom, gerapporteerd. Na stoppen van de behandeling dient men ook steeds bedacht te zijn op herval van de depressie

zie ook artikel : Gebruik van antidepressiva bij kinderen en jongeren

bron: Folia Farmacotherapeutica maart 2006
verschenen op : 21/09/2006 , bijgewerkt op 29/10/2015

15 reacties

Gebruik van antidepressiva bij volwassenen

door anoniem, 19 September 2014 om 02:35

Ik gebruik ook al ongeveer tien jaar symbalta en kan er nog steeds niet zonder. Ik heb bipolaire stoornis en neem ook nog lithium. Mijn gewicht is gewoon hetzelfde gebleven. Leve de medicatie want daar kan ik niet zonder functioneren.

cymbalta

door anoniem, 25 October 2012 om 18:33

Ik gebruik al geruime tijd cymbalta,, en het houd me nu in evenwicht, en geloof me ik heb heel diep geweest, en ik heb nergens last van,blij dat dit medicijn bestaat.

Antidepressiva

door Karel Van der Auwera, 26 December 2010 om 22:44

Huidige antidepressiva, en zeker de SSRI's, zijn erg veilig. Bijwerkingen zijn eerder uitzonderlijk. -- www.vdauwera.net

anti-depressiva

door anoniem, 14 September 2010 om 11:08

ok, blij te horen dat deze medicatie u zo goed helpt, maar een definitieve oplossing geeft het je niet. Enkel (de combinatie met) een psychotherapie kan je voorgoed van je angsten afhelpen. Of je bijkomt van antidepressiva hangt af van hetsoort antidepressiva. Je vraagt dit best aan je arts.

re gebruik van anti-depressivia

door anoniem, 8 September 2010 om 14:01

halo IK gebruik het ook al zo'n 10jaar, ben niet aangekomen,ik denk dat het wel om andere redenen is dat je aangekomen bent;ofwel moest je eens vragen aan je huisarts voor een soort die je niet doet aankomen,kan gewoonweg ook met de jaren zijn hé grts

bekijk alle 15 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt