Waarom hebben sommige mensen krullen?

unsplash_krullen_haar_lippenstift_2023.jpg

nieuws

Wetenschappers breken er al jaren hun hoofd over, maar denken nu toch te kunnen verklaren waarom sommige mensen krulhaar hebben. Het heeft alles te maken met bescherming tegen de zon en warmteregulering van ons lichaam, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Lees ook: Hoe vermijd je statische elektriciteit in je haar?

Al in 1988 bleek dat kale mannen twee tot drie keer meer zweten dan mannen die wel haar hebben op hun hoofdhuid. Kale hoofden kunnen het hoofd beter koel houden, luidde de conclusie, maar uit een recenter onderzoek in 2010 bleek echter dat kale hoofden net meer warmte absorberen, waardoor het lichaam meer gaat zweten om opnieuw af te koelen. Wetenschappers hebben nu een thermische paspop ingeschakeld om te zien hoe hoofdhuidhaar de totale thermische belasting van een persoon beïnvloedt, zonder te focussen op de zweetreactie van het lichaam. 

De paspop werd in een klimaatkamer geplaatst en kreeg verschillende pruiken op. Uit cijfers bleek niet alleen dat hoofdhaar effectief beschermt tegen hitte, maar ook dat krullen meer bescherming bieden dan steil haar. Strakke krullen scoorden bovendien beter dan losse krullen. Dan rijst de vraag: waarom?

Lees ook: 5 tips om meer volume te brengen in je haardos

De bevindingen van het onderzoek moeten nog worden nagekeken door vakgenoten, maar suggereren alvast dat menselijk haar geëvolueerd is om zich aan te passen aan een tweevoetige levensstijl, vooral in hete en droge gebieden waar drinkwater schaars was. Omdat krulhaar niet plat ligt, laat het de hoofdhuid beter 'ademen' terwijl het toch bescherming biedt tegen de zon. En hoe meer krullen, hoe minder zweetverdamping nodig is om de hoofdhuid te koelen, waardoor het lichaam vocht en energie spaart. Het krulhaar zou er dus voor gezorgd hebben dat onze voorouders langer en verder konden wandelen om vers water te vinden. Verder onderzoek bij mensen moet uitwijzen of die hypothese klopt. 

Lees ook: Zo bescherm je je haar tegen de zon

Bronnen:
https://www.sciencealert.com
https://www.biorxiv.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.newscientist.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram