Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen

unspl-m-zee-strand-19-8-21.jpg

nieuws

Dankzij investeringen in preventie, vroegtijdige opsporing, nieuw wetenschappelijk onderzoek en efficiëntere behandelingen heeft de medische wereld in de voorbije dertig jaar zo’n 185.000 extra patiënten gered, meldt Stichting tegen Kanker. 

Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Stichting Kankerregister, die de berekening maakte, schat dat het om 133.000 mannen- en 53.000 vrouwenlevens gaat die hun diagnose van prostaatkanker, borstkanker of dikkedarmkanker overleefden. Kanker wordt dus alsmaar minder dodelijk, en dat bewijst dat de financiële steun van onder andere Stichting tegen Kanker vruchten afwerpt. 

Lees ook: Welke symptomen wijzen (niet) op borstkanker?

Lees ook: Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

De bijdrages gaan onder andere naar initiatieven die bijdragen tot betere preventie, denk maar aan de bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker. “Er staan nog andere screeningsprogramma’s in de wachtrij, longkankerscreening bijvoorbeeld, waardoor opnieuw veel gezondheidswinst kan worden geboekt. De blijvende aandacht voor zo laagdrempelig mogelijke screeningsprogramma’s en het opvolgen van de nieuwe evoluties in het kankerscreeningslandschap zijn van cruciaal belang om de potentiële gezondheidswinst te maximaliseren”, aldus Prof. Guido Van Hal, Universiteit Antwerpen. 

Ook projecten die zich focussen op het welzijn van mensen met kanker en hun omgeving kunnen op financiële steun rekenen, maar het grootste stuk van de taart is voor wetenschappelijk onderzoek aangezien dat de meest effectieve manier is om kanker te bestrijden. 

Wetenschappelijke doorbraken zorgen voor betere overlevingskansen

“Dankzij verworven kennis van de moleculaire mechanismen bij kanker kan men nu beter definiëren welke medicatie het best werkt bij iedere patiënt,” aldus Stichting tegen Kanker. “Moleculair kunnen sommige kankers zoals borst- en longkanker immers nog verder worden getypeerd en afhankelijk van het subtype worden behandeld. Op die manier kan dan efficiëntere en minder toxische medicatie worden gebruikt.” Ook op het gebied van immunotherapie is heel wat vooruitgang geboekt. “Bij een behandeling met immunotherapie wordt het immuunsysteem van de patiënt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt. Mooie resultaten worden hiermee geboekt bij bepaalde longkankers en darmkankers, melanoom, nierkanker en geeft hoop voor gliomen (hersentumoren), maagkankers en een aantal andere kankers.”

Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?

Wereldkankerdag: ‘Een ticket voor het leven’

In het kader van Wereldkankerdag op 4 februari roept Stichting tegen Kanker de nationale overheid op om prioriteit te geven aan en nog meer consequent te investeren in innovatieve onderzoeksprojecten, doeltreffend bevolkingsonderzoek en performante preventie. Daarnaast wil Stichting tegen Kanker vooral ook de geredde levens vieren. 185.000 mensenlevens op 30 jaar tijd, dat komt neer op 1 gered leven elke 90 minuten. Net de lengte van één langspeelfilm en dus slaat Stichting tegen Kanker de handen in elkaar met de Filmindustrie. In het kader van de campagne ‘Een ticket voor het leven’ gaat op 4 februari van elk verkocht bioscoopticket 1 euro naar kankerpreventie.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Bronnen:
https://www.1ticketvoorhetleven.be
https://www.kanker.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram