Goedaardige borstgezwellen

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 7 reacties
fibroadenoom.jpg

dossier De meeste borstgezwellen zijn goedaardig, d.w.z. geen kanker. Er is nog niet aangetoond dat een oorsponkelijk goedaardig gezwel na verloop van tijd kwaadaardig kan worden.
Patiënten die regelmatig knobbeltjes in de borst ontwikkelen, die zo groot worden dat men ze kan voelen en dus kan wegnemen, hebben een iets grotere kans om op een dag een bolletje te hebben dat kwaadaardig is.
De meeste gezwellen in de borst worden veroorzaakt door "fibrocystische" veranderingen. Fibrose verwijst naar de vorming van bindweefsel of littekenweefsel, cysten zijn holtes gevuld met vloeistof. Pijn of zwelling van de borst wijst vaak op fibrocystische veranderingen. De borsten kunnen knobbelachtig aanvoelen.

Fibroadenomen

Fibroadenomen komen meestal voor bij jongere vrouwen. Het grootste gedeelte van de borstgezwellen die zich voordoen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 25 jaar betreffen fibroadenomen. In de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar zijn 15 % van alle voelbare borstgezwellen fibroadenomen. Deze gezwellen zijn glad, stevig en gemakkelijk te bewegen. Er wordt algemeen aanvaard dat fibroadenomen het beste operatief worden verwijderd bij vrouwen ouder dan 25 jaar.

Papillomen

Papillomen zijn kleine gezwellen die voorkomen in de hoofdmelkgangen net onder de tepelhof. Soms produceren ze een geel vocht of zorgen ze voor een intrekking van de tepel. Ze komen het meeste voor bij vrouwen tussen 30 en 50 en de behandeling bestaat uit operatief verwijderen van de melkgang om kanker uit te sluiten.

zie ook artikel : Borstkanker


verschenen op : 01/06/2006 , bijgewerkt op 29/10/2015

7 reacties

borstkanker

door Hanni, 29 December 2012 om 09:29

Ik heb medicijnen gekregen die hielpen maar 2 maanden. Toen was het gezwel verkleint van 4 cm naar 2 cm. Ik heb daarna geen medicijn meer gekregen. Na 8 maanden heb ik de laatste onderzoeken van de specialist gehad en de uitslag was U krijgt geen borst besparende operatie waarop ik tegen haar zei toen er na 2 maanden geen veranderingen meer in mijn borst plaatsvonden had ik aan u andere moeten vragen, toen zei ik nee u had mij toen andere moeten voorschrijven ze gaf me gelijk en toen schreef ze me andere voor. Deze helpen wel maar ze zei er wel bij dat ik dan in Januari wel moest laten opereren en dat snap ik nu niet als ze me meteen nadat het medicijn niet hielp me andere voorgeschreven had dan was de tumor waarschijnlijk weg geweest. Maar door haar fouten krijg ik nu een operatie waarbij ze de tumor moeten verwijderen dit begrijp ik wel maar mijn redenering is nu: als ik nu eens heel lang de medicijnen inneem zodat alles straks weg is kan het dan niet zonder de operatie. k weet ook wel dat nu mijn tumor kleiner is dat ik een borst besparende operatie krijg.

een verwittigde vrouw...

door anoniem, 12 November 2012 om 14:37

Ik snap de reactie van de vrouw hierboven echt. Het is ook zo dat een mens zijn lot niet kan ontkomen. Vandaag zijn er bij mij ook twee gezwellen ontdekt in m'n borsten, en ik moet nu ook afwachten en over een half jaar terug laten nakijken hoe ze geëvolueerd zijn. Bij groei moet ik ze van de dokter wel laten weghalen. Ik hoop dat het allemaal goed afloopt maar ontspannen lukt toch niet echt....

fibro-adenoom

door anoniem, 25 January 2010 om 22:40

Ik heb een afwachtende houding ingenomen, en heb 6 maand later terug een mammografie laten uitvoeren. Toen was het nog veel groter en is het onmiddellijk uit de borst genomen

fibroadenoom

door anoniem, 15 May 2007 om 20:00

hallo, ik ben een meisje van 17 jaar. Ik heb een knobbel in mijn linkerborst ontdekt. Mijn dokter zegt dat de kans op een kwaadaardig gezwel minimum is, omdat het niet in mijn familie voorkomt. Ik heb morgen een mammografie. Ik hoop dat het een fibroadenoom is. Het maakt mij wel erg onzeker, want stel dat het een kwaadaardig gezwel is? groetjes, anoniempje

fibroadenoom

door anoniem, 19 March 2007 om 18:59

Hallo, Ik ben een vrouw van 37 jaar. Enkele weken geleden heb ik een knobbeltje ontdekt in mijn rechterborst. Zaterdag heb ik een mammografie + echografie laten maken. De radioloog vertelde mij dat het knobbeltje een fibrocyste was (=fibroadenoom). Op mammografie was het goed afgelijnd, en daarom gaat men ervan uit dat dit een goedaardig gezwel is. Is dit wel zo ? Moet dit weggehaald worden ?

bekijk alle 7 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub