Win een gezond gewicht! We geven 5 tips.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
weegschaal-vrouw.jpg

dossier We geven vijf tips om minder calorieën en meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ideaal om overtollig gewicht overboord te gooien. Met het oog op de zomervakantie kan dat handig zijn.

Gezond eten en voldoende bewegen zijn de basisvoorwaarden voor een gezond lichaam. Het is ook de basis om overtollig gewicht overboord te gooien. Met het oog op de zomervakantie kan dat handig zijn. Wie enkele kilo’s te veel op een gezonde manier wegwerkt, voelt zich fitter en beter en vergroot de kans op blijvend succes. Wij geven alvast vijf tips en weetjes om minder calorieën en meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Want daar draait het uiteindelijk vooral om. Heb je twijfels of gezond eten ook wel lekker is? Wees gerust, gezond eten kan heel lekker zijn, en vijf kilo lichter een hele luxe.

5 Tips

Kleine aanpassingen kunnen al het verschil maken. Drastische ingrepen zijn meestal niet nodig. Voor velen komt het hierop neer: meer groenten en fruit, matig met vlees en regelmatig vis, meer bruin brood en minder beleg, voldoende magere of halfvolle zuivelproducten en minder snacks. Combineer je nieuwe eetplan met een gezond beweegplan (bv. sporten, maar voor beginners is vaker te voet gaan, de fiets en de trap nemen ook al prima).

• Een nonchalant gebruik van vetrijke voedingsmiddelen, allerhande zoetigheden en alcoholhoudende dranken propt ons al snel vol met veel meer calorieën dan we nodig hebben en kunnen verbruiken. Idem dito als we systematisch voor een tweede portie gaan of altijd kiezen voor het “kingsize”-formaat. Wat het lichaam niet verbruikt, slaat het op als reservevet.

Verse groenten en fruit zorgen voor frisse knapperigheid, vrolijke kleuren, vitaminen, mineralen en vezels en bevatten maar weinig calorieën. Perfect voor een lijnvriendelijke voeding. Breng met verschillende groenten kleur op je bord en volg de seizoenen. De beste en meest natuurlijke manier om te variëren.

Een portie rauwkost levert amper 11 kcal. Doe je er een eetlepeltje mayonaise bovenop dan komen er zo’n 185 kcal bij. Wees zuinig met dressings en vinaigrettes. Maak een sladressing op basis van magere yoghurt, verse tuinkruiden en een teentje knoflook in plaats van met olie. En wat dacht je van een lekkere groentecoulis als saus? Neem een portie groenten naar keuze (bv. tomaten, paprika’s), eventueel wat verse kruiden en mix de ingrediënten tot een gladde saus.

Bepaalde soorten vlees zoals rosbief, kippenborst, mager kalfsvlees en een varkensmignonnette bevatten nog geen 2 g vet per 100 g vlees en zijn dus mager. Zij passen dan ook perfect in een lijnvriendelijke gezonde voeding. Let evenwel op de portiegrootte (± 100 g per dag) en de bereidingswijze. Bak vlees of vis altijd in een pan op maat. Anders moet je te veel bereidingsvet aan de pan toevoegen om aanbranden te vermijden. Gepaneerde producten slorpen veel vet op waardoor zij ook meer calorieën aanbrengen.


pub