Moeilijke slaper als baby? Meer kans op ‘stevige’ peuterpuberteit

dossier

Valt je baby maar moeilijk in slaap en wordt hij snel en vaak wakker? Dan mag je je aan een stevige peuterpuberteit verwachten. Onderzoekers van het Institute for Mental Health aan de Universiteit van Birmingham hebben namelijk samen met Finse collega’s van het Instituut voor Gezondheid en Welzijn een verband ontdekt tussen slaapproblemen op babyleeftijd en bepaalde emotionele en gedragsuitingen op de leeftijd van 24 maanden.

Het team bestudeerde de resultaten van 1700 koppels die aan de hand van vragenlijsten de slaapgewoonten van hun kinderen schetsten, en dat op de leeftijd van 3, 8, 18 en 24 maanden. Die enquêtes peilden onder andere naar hoelang hun baby had geslapen, hoelang het duurde voordat hij in slaap viel, hoe vaak hij ’s nachts wakker werd en hoeveel dutjes hij overdag deed. De gegevens werden vergeleken met een andere vragenlijst die door 950 ouders werd ingevuld op het moment dat hun kind 24 maanden oud was. Die vragenlijst schetste een beeld van de emotionele en gedragsuitingen van hun peuter.

Lees ook: Slaapcoach: "Veel onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties."

"Onze resultaten tonen aan dat baby's die korter slapen, er langer over doen om in slaap te vallen en 's nachts vaker wakker worden, meer kans hebben op emotionele en gedragsproblemen in latere fasen van de kindertijd”, vertelt Dr Isabel Morales-Muñoz, hoofdauteur van de studie. Ze heeft het onder andere over gevoelens van angst, depressie, ontregeling, overactiviteit en ongehoorzaamheid. “Het is dus waarschijnlijk dat de slaapkwaliteit in deze eerste maanden en de ontwikkeling van zelfregulatie - het vermogen om ons gedrag te controleren - nauw met elkaar verweven zijn", aldus Dr Morales-Muñoz.

Lees ook: Slaapcoach: "Is je baby geen goede slaper? Probeer ‘wakkertijden’"

Oorzaak van slaapproblemen

Volgens de studie zijn slaapproblemen bij baby’s gelinkt aan verschillende mechanismen, waaronder genetische en omgevingsfactoren.

"Wetenschappers geloven dat er in het centrale zenuwstelsel verbanden zijn tussen slaap-waakgedrag en onze emoties, en dus is het mogelijk dat deze verbanden een biologische basis hebben," zegt Dr. Morales-Muñoz. "Omgevingsfactoren, zoals slaapgewoonten in het gezin, ouderlijke reacties op huilen en ouderlijke stress spelen ook een belangrijke rol bij de slaap en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Hoewel er op dit gebied meer onderzoek moet worden gedaan, denken wij dat vroegtijdige interventies bij zuigelingen die deze slaapproblemen ondervinden echt gunstig kunnen zijn en zeer jonge kinderen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun gedragsmatige en emotionele zelfbeheersing."

Lees ook:
Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?
Wanneer slaapt een baby door?

Bronnen:
ScienceDaily
Ouders van Nu


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram