Niet plots stoppen met slaapmiddelen

Laatst bijgewerkt: september 2019
medicatie-hand.jpg

nieuws Bij langdurig gebruik van slaap- en kalmeermiddelen is het niet altijd gemakkelijk om te stoppen. Wie plots, van de ene dag op de andere, het gebruik van een slaap- of kalmeermiddel stopzet, zal vrijwel zeker moeilijkheden ondervinden. Waarschijnlijk zullen "ontwenningsverschijnselen" optreden omdat het lichaam moet ontwennen van de stoffen waarop het zich heeft ingesteld. De oorspronkelijke klacht (bv. slaapstoornis), waarvoor u het middel nam, kan in een hevigere vorm terugkeren. Vaak wordt dit ten onrechte geïnterpreteerd als het "bewijs" dat men dit geneesmiddel nodig heeft.
Als u stopt met het geneesmiddel, probeert uw natuurlijke slaap zich te herstellen. Als u plots stopt, komt de droomfase terug. Dit kan gepaard gaan met nachtmerries of boze dromen.
Het beste is om geleidelijk te stoppen, door bv. enkele weken na elkaar de hoeveelheid te verlagen van één pilletje naar drie vierde; van drie vierde naar een half, van een half naar één vierde, enz...
Het is moeilijk te voorspellen of u bij een heel geleidelijke vermindering nog ongemakken zal ondervinden. Veel mensen hebben helemaal geen last van ontwenningsverschijnselen, en als er klachten optreden zijn die meestal tijdelijk. Het besef dat deze klachten louter te wijten zijn aan het stopzetten van het geneesmiddel, is meestal een voldoende motivatie om door te zetten.
Het is verstandig om het gebruik van een slaap- of kalmeermiddel te verminderen of te stoppen in overleg met uw arts. Hij/zij kan samen met u een plan opstellen dat voor u het meest toepasselijk en haalbaar is. Hij/zij kan u ook helpen bij het zoeken naar de gepaste behandeling en u voor de behandeling van ernstige slaapklachten, angstgevoelens of overmatige spanningen eventueel naar een specialist doorverwijzen.


pub