Postnatale depressie treft zowel mama’s als papa’s

dossier

Dat er kraamtranen vloeien of je last hebt van baby blues in de dagen na de bevalling is normaal, maar zo’n 7 à 20 procent van de jonge mama’s zakt weg in een postnatale depressie. En hoewel het vaak onbesproken blijft, overkomt het ook mannen. Verschillende internationale onderzoeken spreken van 5 tot 10%.

Oorzaken

Kersverse ouders worden overvallen door een immens gevoel van verantwoordelijkheid, maar ook geldproblemen, een jonge leeftijd en geen sociaal vangnet hebben, kunnen aan de basis liggen. Daarnaast spelen ook hormonen een rol. Bij de mama verandert de hormoonhuishouding, wat stemmingswisselingen teweegbrengt, en bij de papa kan het testosteronniveau dalen. Dat is vooral zo bij mannen die nauw betrokken waren bij de zwangerschap en veel tijd doorbrengen met hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University.

Symptomen

Officieel spreken we van een postnatale depressie als iemand in het eerste jaar na de bevalling gedurende minstens twee weken worstelt met negatieve gedachten. Andere signalen zijn slecht slapen, onrustigheid, gewichtsschommelingen, schuldgevoelens, concentratiestoornissen, overbezorgdheid, een gevoel van waardeloosheid… Een postnatale psychose is de meest ernstige psychiatrische stoornis na de bevalling, met als opvallendste symptomen verwardheid en manische psychose: de persoon gaat zich overactief gedragen, en doordat het realiteitsbesef verstoord is, vertoont hij of zij onvoorspelbaar gedrag.

Op lange termijn kan een postnatale depressie het welzijn van het kindje schaden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van ontwikkelings-, relationele of gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk, zowel voor de ouder als voor het kindje, dat een postnatale depressie opgemerkt en behandeld wordt.

Diagnose

Volgens Zweeds onderzoek uit 2017 blijft een postnatale depressie bij mannen vaker onder de radar. Terwijl vrouwen meestal laten zien dat ze zich niet goed voelen, door in bed te kruipen of uit te barsten in huilbuien, vertonen mannen eerder vluchtgedrag. Ze storten zich bijvoorbeeld op hun werk, grijpen naar drank of drugs of zijn prikkelbaar. Mannen zijn ook veel minder geneigd om psychologische klachten te uiten. Mama’s geven al niet makkelijk toe dat het leven met een kleine baby minder rooskleurig blijkt dan gehoopt (zo’n 20 tot 50 procent), maar bij mannen ligt het percentage nog een pak hoger: 83 procent.

Als je je zorgen maakt over jezelf, je partner of iemand uit je omgeving, is het heel belangrijk om het probleem aan te kaarten. Praat de gevoelens niet weg, maar leg ze voor aan de huisdokter, een vroedvrouw, een verpleegkundige of een vertrouwenspersoon zodat na een bloedonderzoek (om de schildklierwerking te checken) en een vragenlijst een eventuele behandeling op maat kan worden opgestart. Dat kan gaan van psychologische hulp tot medicatie, naargelang de ernst van de depressie.

Lees ook:
Getuigenis: Ik had een postnatale depressie
Alles over een perinatale en postnatale OCS
Tips om iemand met een postnatale depressie te steunen
Mentale problemen tijdens en na de zwangerschap
Beroemde moeders over hun postnatale depressie

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.gezondheid.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.reuters.com
https://www.tandfonline.com
https://www.kindengezin.be
https://www.thuisarts.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram