Dermatophilose

In dit artikel
Dermatophilose

dossier Dermatophilose is een vrij onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door Dermatophilus congolense, een algemeen voorkomende bacterie. Ze geneest meestal na enkele weken spontaan.

Infectie

De aandoening wordt op de mens overgebracht via direct contact met de aangetaste huid van besmette dieren. Infecties bij paarden, runderen en schapen vormen de belangrijkste infectie bron voor de mens. De infectie wordt ook aangetroffen bij allerlei soorten wilde dieren en reptielen. Dieren kunnen de bacterie ook met zich meedragen en overdragen, zonder dat ze zelf huidproblemen hebben. Tussen dieren onderling, kan de infectie direct (via contact) en indirect (via vectoren zoals insecten of via besmet materiaal zoals bijvoorbeeld plantendelen) overgedragen worden.

Paarden

Dermatophilose is de meest voorkomende bacteriële huidaandoening bij het paard. Bij schapen en runderen is het een sporadisch voorkomende aandoening.
Bij paarden worden voornamelijk problemen gezien bij dieren die buiten lopen in regenachtig weer en dieren die onder slechte hygiënische omstandigheden gehouden worden. De infectie lijkt in het begin op een schimmelinfectie. Later ontstaan korstjes, die bij verwijdering een roze open plekje achterlaten. De korsten zijn vochtig en zien er soms geelgroenig uit (pus). De aandoening is pijnlijk voor paarden maar leidt niet tot jeuk. Ze treft vooral de benen, zelden de rest van het lichaam avn het paard.
Runderen vertonen een soort gelijk beeld. In ernstige gevallen, verspreidt de aandoening zich over het hele lichaam.
Schapen kunnen intense jeuk hebben ten gevolge van de infectie. Vooral de huid op de rug is aangetast, de dieren schuren door de jeuk en beschadigen de vacht. In ernstige gevallen ontstaan er huidbeschadigingen die bedekt zijn met dikke korsten. Bij lammeren zijn de oren en soms de neus aangetast.

Mens

Bij de mens veroorzaakt de aandoening een huidontsteking (exsudatieve dermatitis) met 2 tot 5 mm grote witte pukkels, soms gepaard gaand met jeuk.
Een goede persoonlijke hygiëne is zeer belangrijk om besmetting te vermijden. Bij het onderzoeken van verdachte huidaandoeningen bij een paard is het raadzaam om handschoenen te dragen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram