ad

Vaccin tegen rotavirus wordt terugbetaald

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Minister van volksgezondheid Demotte heeft aangekondigd dat RotarixTM, het eerste vaccin tegen het rotavirus, zal terugbetaald worden door de ziekteverzekering. Het is een oraal vaccin waarvan twee dosissen nodig zijn, op de leeftijd van 2 en 3 maanden. Binnenkort komt er nog een tweede vaccin op de markt, RotaTeq ® dat drie dosissen vereist, op 2, 3 en 4 maanden.
In een recent advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad dit vaccin aan voor alle zuigelingen vanaf 2 maanden. Het vaccin kan samen met de andere kindervaccins toegediend worden. Het is (voorlopig) nog niet opgenomen in het gratis vaccinatieprogramma van de Vlaamse Gemeenschap.

Het rotavirus veroorzaakt bij jonge kinderen maag- en darminfecties die tot ernstige diarree en braken en tot uitdroging kunnen leiden. Het virus is zeer besmettelijk en zou verantwoordelijk zijn voor 20 tot 50% van alle maag- en darminfecties bij jonge kinderen. Rotavirus is vooral in ontwikkelingslanden een groot gezondheidsprobleem verantwoordelijk voor zeer veel kindersterfte. Maar ook in Westerse landen is het een ernstig gezondheidsprobleem. In ons land zou ongeveer 1 kind op 7 beneden 5 jaar zou jaarlijks besmet worden, waarvan ongeveer 1 op 50 in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Naar schatting worden elk jaar in ons land zo’n 6 tot 7000 zuigelingen in het ziekenhuis opgenomen wegens een rotavirus-infectie. De infecties treden vooral op op het einde van de winter in de maanden februari en maart. Rotavirus treft voornamelijk jonge kinderen. De meest ernstige gevallen treden op bij kinderen jonger dan één jaar.

Lees ook: Rotavirus (gastroenteritis)
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub