Ophokplicht

Laatst bijgewerkt: april 2009
witte-kip-ophok.jpg

nieuws Vanaf 1 maart moet alle pluimvee van zowel professionelen als particulieren in heel België afgeschermd worden door middel van netten of gaas zodat er geen contact met wilde vogels mogelijk is. De mazen van het gaas of het net mogen maximaal een diameter van ongeveer 10 cm hebben, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen.
Het voederen en drenken van uw pluimvee gebeurt best binnen maar als dat niet mogelijk is, zorg dan voor een afdak boven de plaats waar de dieren gevoederd worden. Dit geldt voor kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, loopvogels (ratites), fazanten en patrijzen die in gevangenschap worden opgefokt of gehouden
Tentoonstellingen en wedstrijden van pluimvee en vogel met verkoop of ruil van eigenaar zijn verboden. Andere tentoonstellingen of wedstrijden kunnen onder strikte voorwaarden: aanwezigheid van dierenarts, enkel gevogelte dat minstens 10 dagen was afgeschermd en de organisator moet contactgegevens van deelnemers minstens 2 maanden bijhouden.
Markten van pluimvee, vogels en reisduiven kunnen op voorwaarde dat enkel erkende pluimvee- en vogelhandelaars dieren aanbieden. De dieren moeten minstens 10 dagen afgeschermd geleefd hebben, de handelaars moeten zich zoveel mogelijk verspreiden op de markt en het pluimvee moet afkomstig zijn van bedrijven geregistreerd in Sanitel.
Info: www.influenza.be

Lees ook: Vogelgriep in België: Wat zijn de symptomen?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram