Wat is veganisme en wat zijn de voordelen en nadelen?

In dit artikel
Wat is veganisme en wat zijn de voordelen en nadelen?

dossier

Een veganistische levensstijl schrikt sommigen misschien af, omdat je heel wat niet meer mag eten. Met de groeiende milieuproblematiek en welvaartsziekten in het achterhoofd is veganisme evenwel het overwegen waard. We leggen uit wat deze levensstijl inhoudt en of er ook nadelen aan verbonden zijn.

Wat is veganisme?

123M_veganisme_kikkererwten_gezond_2022.jpg
Veganisme vertrekt van het idee dat mensen prima kunnen leven zonder dieren te gebruiken. Dit houdt weliswaar in dat het voedingspatroon van een veganist vrij is van dierlijke producten, maar ook in andere levensdomeinen trekken veganisten deze filosofie door. Ze kopen geen kleding of verzorgingsproducten die dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren zijn getest en nemen niet deel aan activiteiten waarbij dieren een amusementswaarde hebben, zoals in een circus of dierentuin.

Vegetarisme en veganisme

Vegetarisme en veganisme durft men wel eens door elkaar te halen. Het verschil is dat een vegetariër geen dieren (vlees, vis, insecten) en geen dierlijke producten van een dier eet (bv. gelatine, dat gemaakt is van huid of beenderen van dieren). Een veganist gaat nog een stap verder en zal ook geen producten consumeren die door dieren zijn geproduceerd (bv. melk, honing, eieren) of van dieren zijn gemaakt (bv. kleding).

Lees ook: Wat eet een veganist en is veganisme wel gezond?

Wat mag een veganist eten?

Op voedingsgebied betekent dit dat je alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong mijdt zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook bijvoorbeeld honing, gelatine en wei. Als je twijfelt, controleer dan het etiket van een voedingsmiddel op dierlijke bestanddelen. Wat is dan wel toegelaten in een veganistisch dieet?

  • Bonen, erwten en linzen
  • Sojaproducten: sojabonen, tofu, tempeh en natto
  • Noten zoals pinda's, amandelen, cashewnoten en de boter ervan
  • Zaden: zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad
  • Granen: quinoa, haver, rijst, brood, pasta,... 
  • Zetmeelrijke groenten zoals (zoete) aardappelen, maïs, pompoen, bieten en rapen
  • Niet-zetmeelrijke groenten, bijvooreeld broccoli, kool, asperges, radijsjes en bladgroenten
  • Alle soorten fruit
  • Andere plantaardige voedingsmiddelen zoals algen, voedingsgist, verrijkte plantaardige melk, yoghurt en ahornsiroop

Lees ook: Veganisme: gezond of gevaarlijk?

Voordelen (en nadeel) van veganisme

Een veganistisch dieet houdt wel wat beperkingen in, en dus kan een sterke motivatie helpen om het vol te houden. Enkele voordelen (en één nadeel) op een rij:  

  • Dierenwelzijn: een veganist is begaan met dierenrechten en kant zich tegen het fokken, opsluiten, uitbuiten en vroegtijdig doden van dieren. Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren.
  • Gezondheid: een veganistisch dieet heeft enkele gezondheidsvoordelen. Een plantaardig voedingspatroon vermindert het risico op kanker, hartziekten en diabetes type 2. Het is beter voor je spijsvertering en je kan er zelfs gewicht door verliezen. Anderzijds is het mogelijk dat je met een veganistisch dieet onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Let vooral op je inname van vitamine B12, vitamine D, calcium, zink en ijzer en neem eventueel een voedingssupplement. Dierlijke voeding is rijk aan eiwit. Zorg dus dat je voldoende alternatieve eiwitbronnen opneemt in je veganistisch dieet.
  • Milieu: de ecologische voetafdruk van een veganist is veel kleiner. De veeteelt is namelijk verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale hoeveelheid broeikasgassen zoals methaan en CO². Vleesproductie zou de tweede belangrijkste oorzaak zijn van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling en aantasting van de biodiversiteit.

Lees ook: Hoe gezond is het flexitarisme?

Bronnen:
https://bevegan.be
https://www.veganisme.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram